"Nema mjesta mržnji"
31

Amerika planira razviti nacionalni plan za borbu protiv islamofobije

L. S.
Administracija američkog predsjednika Joe Bidena saopćila je da će razviti strategiju za borbu protiv islamofobije, što je rezultat napetosti širom zemlje zbog rata između Izraela i Hamasa.

Bijela kuća će razviti nacionalni plan za borbu protiv islamofobije jer se Biden suočava sa skepticizmom mnogih muslimanskih Amerikanaca zbog njegove podrške Izraelu, koji je ubio skoro 9.000 Palestinaca u Gazi od 7. oktobra.

Odgovor Bidena na izraelski rat, koji je otišao u Izrael u znak podrške izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, izazvao je kritike iz gotovo svih sfera života u SAD-u. Osamdesetogodišnji demokrata optužen je da je zatvarao oči pred patnjom palestinskih civila u Gazi, ali je američki lider branio svoje postupke, ukazujući na njegove napore da humanitarnu pomoć dovede na opkoljenu teritoriju.

"Predsjednik Biden se kandidirao za funkciju da povrati dušu naše nacije. On je nedvosmislen, u Americi nema mjesta mržnji prema bilo kome. Predugo su muslimani u Americi i oni za koje se smatra da su muslimani, kao što su Arapi i Sikhi, pretrpjeli nesrazmjeran broj napada podstaknutih mržnjom i drugih diskriminatornih incidenata", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre je podsjetila i na nedavno ubistvo šestogodišnjeg palestinsko-američkog dječaka kod Chicaga, koje policija povezuje s tekućim izraelskim ratom u Gazi.

Također, američka vlada je već pokrenula plan za borbu protiv antisemitizma širom zemlje. Stoga, ni obećanje da će se učiniti nešto slično za zaštitu muslimanske zajednice nije novo, ali posljednja najava izgleda da ukazuje na novi zamah, u posebno napetom trenutku.