Samit o klimi
0

Amerika neće plaćati odštetu zbog zagrijavanja

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
SAD će podržati fond za pomoć siromašnim zemljama u rješavanju problema klimatskih promjena, ali Vašington neće plaćati odštetu zbog viševjekovnog karbonskog zagađenja, izjavio je danas visoki zvaničnik administracije predsjednika SAD Baraka Obame.

"Apsolutno priznajemo svoju istorijsku ulogu za ispuštanje emisija u atmosferu, ali kategorički odbacujem osjećanje krivice ili nadoknadu štete“, izjavio je Tod Stern, vodeći američki pregovarač na konferenciji UN o klimi u Kopenhagenu.

Kina je zatražila da SAD ponude veće smanjenje emisija karbon dioksida do 2020. godine.

Uspjeh konferencije koja traje do 18. decembra zavisi od dogovora SAD i Kine, koje zajedno emituju 40 odsto svjetskog karbon dioksida.

Kineski izaslanik za klimatska pitanja Sije Ženhua izjavio je da njegova zemlja želi da igra konstruktivnu ulogu u sklapanju novog sporazuma.

On je apelovao da SAD povećaju planirano smanjenje štetnih emisija i rekao da bi Kina mogla da razgovara o planu za smanjenje emisija za 50 odsto do 2050. godine, ukoliko zemlje u razvoju pooštre svoje ciljeve i dobiju finansijsku pomoć.

Zemlje u razvoju žele da sve države potvrde da će učestvovati u borbi protiv klimatskih promjena. Mnoge od ovih država kažu da bogate nacije moraju prve da povećaju svoje ciljeve.
Prema Obaminom sadašnjem prijedlogu, SAD će do 2020. godine smanjiti emisije karbon dioksida za tri odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.