{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerika ne može sama rješavati probleme svijeta

F
FENA
13.1.2009. u 17:11
0
3
Amerika ne može sama rješavati probleme svijeta
0
Amerika ne može sama rješavati probleme svijeta
Amerika ne može sama rješavati probleme svijeta, a svijet ih ne može rješavati bez Amerike, reći će u utorak u Senatu Hillary Clinton tokom saslušanja u cilju potvrde njene nominacije na mjesto državne tajnice.
"Amerika ne može sama rješavati najveće probleme svijeta, a svijet ih ne može rješavati bez Amerike", navodi se u tekstu izjave koji je Hillary Clinton unaprijed podijelila novinarima.

Dok je administracija odlazećeg predsjednika Busha često optuživana zbog "jednostranosti" u odnosima s ostatkom svijeta, bivša prva dama je ocijenila da se "američka sila prepuštala želji, ali je i ostajala željena", prenio je AFP.

Ona se obavezala da će "uspostaviti moć Amerike kroz diplomatiju s pojačanom sigurnosti, pokrenuti naprijed naše interese i pokazati naše vrijednosti".

"Strana politika mora biti utemeljena na jedinstvu principa i pragmatizma, a ne na rigidnoj ideologiji", rekla je ona. Ona mora počivati također na "činjenicama i dokazima, ne na emocijama ili predrasudama", dodala je senatorica koja je u početku podržavala invaziju na Irak 2003.

Senatori bi je trebali saslušati i o najhitnijim izazovima koji čekaju buduću šeficu američke diplomatije, posebno o izraelskoj intervenciji u pojasu Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: