Značajan ugovor
112

Amerika naoružava Tajvan, čeka se odobrenje vojne pomoći vrijedne više od milijardu dolara

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Bidena namjerava zvanično zatražiti od Kongresa da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara.

Uprkos napetostima između Narodne Republike Kine i Tajvana, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država potvrdili su kako će i dalje nastaviti pružati podršku Tajvanu.

U sklopu vojne pomoći koju bi trebao odobriti Kongres trebalo bi se nalaziti 60 protivbrodskih projektila i 100 raketa vazduh-vazduh.

Kada je riječ o detaljima, Amerika bi na Tajvan poslala 60 projektila AGM-84L Harpoon Block II za 355 miliona dolara, 100 taktičkih projektila vazduh-vazduh AIM-9X Block II Sidewinder za 85,6 miliona dolaram, a vojna pomoć bi trebala sadržavati i 654,4 miliona dolara vrijedan ugovor o proširenju radarskog sistema, piše Politico.

Rakete Sidewinder koje bi Washington isporučio poslužile bi za naoružavanje tajvanskih borbenih aviona F-16 američke proizvodnje.

"Nakon što Bidenova administracija formalizira obavijest Kongresu, demokrate i republikanci u Senatskom odboru za vanjske poslove i Komitetu za vanjske poslove morat će odobriti dokument prije nego što se na njega stavi potpis", navodi list.