False flag operacija
40

Amerika i Velika Britanija strahuju da Rusija sprema izgovor za upotrebu hemijskog oružja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je izjavila da su optužbe o američkom biološkom oružju u Ukrajini lažne i moguće spremanje izgovora za rusku upotrebu istog

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države strahuju da Rusija sprema izgovor za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini, nakon što su ruski zvaničnici izjavili da imaju čvrste dokaze kako je SAD pomagala Ukrajince u razvoju biološkog oružja.

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele Kuće, je u svome tvitu odbacila optužbe da su Sjedinjene Američke Države razvijale biološko i hemijsko oružje u Ukrajini te dodala da iste mogu biti ruski izgovor za upotrebu hemijskog ili biološkog oružja ili uvod za "false flag" operaciju. Također, optužila je Kinu kako podržava ovakvu rusku propagandu.

U srijedu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila da su prikupili dokaze kako su Sjedinene Američke Države podržavale razvoj biohemijskog oružja koje je uključivalo kugu, koleru i antraks. Ovakve optužbe su odbacili Kijev i Washington , a Psaki je iste okarakterisala kao apsurdne.