Navodi izraelskih medija
28

Amerika bi mogla napasti Iran već u junu?

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da bi Sjedinjene Američke Države mogle pokrenuti vojni napad na Iran već u junu ove godine, izvještavaju izraelski mediji.

Obama će, kako se navodi, iskoristiti predstojeću turneju u inozemstvu kako bi razmotrio vojni napad na Iran. Idućeg mjeseca će posjetiti i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kada će također biti govora o ovom napadu. Izraelski Channel 10 navodi kako će Obama obavijestiti Netanyahua da će se mogućnost za vojni napad otvoriti u junu.

Izrael je dugo pozivao Bijelu kuću da vojno interveniše u Iranu u vezi sa tamošnjim nuklearnim programom, ali dosad je Obamina administracija ostala uzdržana. No, čini se kako bi se to uskoro moglo promijeniti.

"Stalno razgovaram sa Netanyahuom i razumijem njegovo insistiranje da Iran ne smije nabaviti nuklearno oružje, jer bi to ugrozilo svijet, budući da bi time počela i utrka u nuklearnom naoružanju", izjavio je ranije Obama, prenosi Russia Today. Ipak, Iran, kako se navodi, ne odustaje od toga da postane nuklearna sila, zbog čega je američki predsjednik, navodno, spreman na vojnu intervenciju.