Svijet
42

Američku vojsku potresa skandal: Marinci objavili fotografije svojih kolegica na kojima su gole

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki vojnici iz svih dijelova zemlje uhvaćeni su kako dijele fotografije svojih kolegica na kojima su one gole. Fotografije su postavljali na internet bivši i sadašnji marinci.

Pokrenuta je istraga, ali šteta je već napravljena jer se na internetu pojavilo na stotine fotografija. Oglasio se i Pentagon koji je takvo ponašanje protivno vrijednostima koje njeguje američka vojska.

Muški vojnici dijele fotografije na pornografskoj web stranici Anon-IB gdje se fotografije postavljaju anonimno. Prvobitno su postavljali fotografije koje su uzimali s društvenih mreža svojih kolegica na kojima su obučene, a potom su uputili poziv kolegama da se takmiče u tome ko ima njihove fotografije na kojima su gole. Uslijedilo je postavljanje novih fotografija.

Uz fotografije su postavljali detalje o ženama, a osim imena i prezimena pisalo je i gdje su stacionirane. Facebook grupa Marines United koja je imala 30.000 članova nedavno je zatvorena zbog ovog skandala.

Glavni komandanti kazali su kako su ovi vojnici osramotili vojsku.

"Kada čujem da marinci ocrnjavaju svoje kolegice ne mislim da je to ponašanje pravog ratnika i borca", rekao je general Robert Neller.

Za sada su samo dvije žene prijavile svoje fotografije, a vojna policija pozvala je i ostale žrtve.