Pati od PTSP-a
0

Američkom vojniku se sudi za petostruko ubistvo

SRNA
John Russell
John Russell
Američkom vojniku Johnu Russellu, optuženom da je 2009. godine ubio pet muškaraca u vojnom centru za borbu protiv stresa u Bagdadu, sudit će se na Vojnom sudu SAD, saopštili su zvaničnici suda. Bivši vojnik Rasel, koji bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom ukoliko bude osuđen, optužen je za pucnjavu u Kampu slobode nedaleko od aerodroma u Bagdadu, u napadu za koji su tadašnji vojni zvaničnici naveli da bi mogao biti posljedica ratnog stresa.

Russell se suočava sa pet optužbi za ubistvo sa predumišljajem, jednu optužbu za težak napad i jednu optužbu za pokušaj ubistva, a sve u vezi sa pucnjavom u maju 2009. godine.

    Dvije ubijene osobe bile su dio medicinskog osoblja u savjetovalištu za ratne traume vojnika, dok su ostali vojnici.

    	James Culp, advokat civilne odbrane koji zastupa Russella, rekao je da je razočaran time što bi se njegov klijent mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

    Nekoliko dana nakon pucnjave admiral Mike Mullen, tadašnji šef Udruženog generalštaba američke vojske, izjavio je da  ovaj događaj osvjetljava rizike višestrukog premještanja vojnika i podvlači potrebu da se udvostruče napori kako bi se moglo efikasno suočiti sa vojnim stresom.

    	U nedavnom istraživanju američke vojske procijenjeno je da oko 20 posto od preko dva miliona američkih vojnika koji su služili u Iraku i Afganistanu vjerovatno pate od posttraumatskog stresnog poremećaja.