Nedavno posjetio BiH
23

Američkom senatoru Johnu McCainu dijagnosticiran tumor na mozgu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Američkom senatoru i bivšem kandidatu za predsjednika SAD-a Johnu McCainu dijagnosticiran je tumor na mozgu, saopćeno je iz njegovog ureda.

Političaru je urađena operacija kojom mu je uklonjen ugrušak krvi iznad lijevog oka prošlog petka, a tkivo je poslano na analizu. Utvrđeno je da je riječ o tumoru mozga poznatom kao glioblastom.

Njegovi ljekari u Phoenixu kazali su da sada razmatraju koju terapiju će mu uključiti, ali najvjerovatnije će biti kombinacija kemoterapije i radioterapije. Istakli su da se dobro oporavlja od operacije i da je inače veoma zdrav.

"Senator se zahvaljuje na vašoj podršci koju je primio tokom proteklih dana. Osjeća se dobro i nastavlja se oporavljati u svom domu s porodicom u Arizoni. Zahvalan je ljekarima i osoblju klinike Mayo za brigu i uvjeren je da će budući tretman biti uspješan", saopćeno je.

Ovo nije prvo senatorovo iskustvo s rakom. Imao je ranije nekoliko zloćudnih melanoma koje je uklonio s kože te je imao invazivni melanom 2000. godine. Glioblastomi su djelimično agresivni, a Američko društvo oboljelih od raka ističe kako je šansa da stariji od 55 godina prežive pet godina nakon dijagnoze četiri posto.

McCain je senator Republikanca već šest mandata, a 2008. godine je bio kandidat za predsjednika kada ga je pobijedio Barack Obama.

Inače, McCain je bivši vojnik koji se borio u Vijetnamu. Ranjavan je i bio u zarobljeništvu pet godina. Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako je McCain uvijek bio borac i zaželio mu je brz oporavak.

Senator McCain je u aprilu ove godine posjetio BiH gdje se sastao s članovima Predsjedništva naše zemlje. Pohvalio je napredak BiH u borbi protiv terorizma te izrazio nadu da će se što prije priključiti EU.