Chavez je poludio
0

Američkom ambasadoru poručio da ide dovraga

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez otjerao je američkog ambasadora u toj zemlji vrišteći "Idite dovraga, usrani Jenkiji!" na političkom skupu u četvrtak. Zemlje OPEC-a time su zapale u diplomatsku krizu kakva se već godinama ne pamti, izvještava u petak Reuters.

Chavez, koji bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra smatra svojim mentorom, u četvrtak je također prijetio prestankom snabdijevanja SAD-a naftom, čiji je glavni dobavljač, uprkos nesuglasicama Chaveza i Bushove administracije.

"Idite dovraga, usrani Jenkiji! Mi smo dostojanstven narod, idite dovraga stotinu puta", poručio je pred hiljadama razjarenih pristalica obučenih u crveno.

Chavez je objasnio da je ovaj potez čin solidarnosti sa njegovm bliskim saveznikom, predsjednikom Bolivije Evom Moralesom jer je u toj zemlji osam ljudi poginulo u protestima protiv vlade.

"Ambasador Jenkija u Caracasu ima 72 sata da nestane iz Venecuele", zaprijetio je venecuelanski predsjednik.

Američki State Department saopštio je da nije zvanično obaviješten o izbacivanju ambasadora, a Chavez je prekinuo sve avionske letove iz SAD-a za Venecuelu, te je u više navrata SAD nazvao "agresivnim carstvom" i sklopio savez sa Rusijom.