Svijet
0

Američko-ruski odnosi u opasnosti od višegodišnjeg pogoršanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar odbrane Robert Gates upozorio je da bi odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama mogli biti pogoršani godinama ako se Rusija ne povuče iz svoje vojne ofanzive u Gruziji.

Gates je u četvrtak kazao novinarima kako je američka vlada očekivala da će SAD i Rusija sarađivati u održavanju mira u regiji. No, kazao je, ruski vojni potezi posljednjih dana "sve to dovode u pitanje".

Ministar Gates je rekao da su trenutni američki vojni napori u kavkaskom području usredotočeni na humanitarne potrebe te da će jedino američko vojno osoblje na tlu Gruzije biti ono koje izvodi te humanitarne akcije.

Američki predsjednik George W. Bush ponovno je u četvrtak naglasio svoju podršku "suverenoj, slobodnoj Gruziji", u telefonskim razgovorima s predsjednicima Litve i Ukrajine.

Tri čelnika su razgovarala o humanitarnim naporima koji su u toku, te su se složili da Rusija treba povući svoje snage iz Gruzije.

Ranije je Bijela kuća – putem glasnogovornice – odbacila primjedbu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je gruzijski teritorijalni integritet sada "mrtva stvar".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovno je pozvala Rusiju da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Gruziji, prenijela je VoA.