Politika otvorenih vrata
0

Američko NE Rusiji, Ukrajina može biti primljena u NATO

M. G.
Sa jednog od ranijih sastanaka (Foto: Twitter)
Sa jednog od ranijih sastanaka (Foto: Twitter)
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken izjavio je danas da SAD nisu pozitivno odgovorile na zahtjev Rusije da se "Ukrajina ne prihvati u NATO" te da nema promjena u politici otvorenih vrata Alijanse.

Kako je na pres konferenciji State Departmenta rekao Blinken, ovime su samo ponovili ono što su govorili mjesecima.

"Nastavit ćemo politiku otvorenih vrata NATO-a. Nema promjene u našem stavu. Rasprava o politici otvorenih vrata nije nešto što bi SAD učinile jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata. Ovo je naše opredjeljenje", poručio je Blinken.

Blinken je dodao da su Identificirali druga područja u kojima vide potencijal za poboljšanje saradnje.

"Ponudili smo Rusiji dodatni sporazum, uz "New Start" sporazum, za smanjenje strateškog naoružanja u Evropi, uključujući nuklearne projektile, da na taj način povećamo transparentnost i stabilnost", dodao je Blinken.

Zaključio je da će SAD nastaviti podržavati sigurnost Ukrajine, rekavši da su Kijevu ove sedmice poslali 283 tone vojne pomoći, te da bi u narednim danima mogli isporučiti dodatne količine.

Također treba istaći da je sinoć saopćeno da američki predsjednik Joe Biden ne planira slati američke trupe u Ukrajinu.

"Radimo putem NATO-a na povećanju podrške saveznicima istočnog boka. To je ono zbog čega je NATO tu i mi smo posvećeni svetosti tog saveza“, rekla je Psaki.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je u ponedjeljak da je 8.500 vojnika obaviješteno da budu spremni za brzi odgovor NATO snaga, ukoliko ih Alijansa pozove na dužnost.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington za raspirivanje napetosti oko Ukrajine te ponovio stajalište Moskve da su uzrok kriza potezi SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje desetaka hiljada vojnika blizu ukrajinske granice.