Svijet
0

Američki vojnik optužen za odavanje tajni prebačen u vojni zatvor u Virdžiniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki obaveštajac koji je optužen za odavanje povjerljivih američkih vojnih podatka i objavljivanje na internet stranici WikiLeaks prebačen je iz Kuvajta u vojni zatvor u saveznoj državi Virdžinija, gdje će čekati suđenje, navodi se u saopćenju oružanih snaga u Washingtonu objavljenom u petak.

Obaveštajni vojni analitičar Bradley Manning (22) u četvrtak je odletio za pomorsku vojnu bazu Quantico u Virdžiniji gdje će biti u pritvoru, čekajući na suđenje za iznošenje povjerljivih vojnih podataka na siteu WikiLeaks, prenosi Associated Press.

Američka vojska vodi istragu unutar Ministarstva odbrane o iznošenju 91.000 povjerljivih podataka u javnost o ratu u Afganistanu i objavljivanje na siteu WikiLeaks - internet arhiva poverljivih dokumenata koja je smatra kao opštepoznati servis za novinare, aktiviste i "nezadovoljnike".

Manning je optužen da je u javnost iznio povjerljivi videosnimak napravljen 2007. iz helikoptera o razmjeni vatre u Bagdadu, kada su ubijeni fotoreporter agencije Reuters i njegov vozač.

Manning je također pod istragom zato što je ove sedmice odao 91.000 povjerljivih informacija o ratu u Afganistanu koji su objavljeni na WikiLeaksu.

Američka vIada je također uvela i FBI u istragu čime će se vjerovatno uključiti i aspekt istraga civila, pa bi američko ministarstvo pravde moglo da donese optužbu protiv izdajnika američkom federalnom sudu.