|

Američki vojnici zamijenit će Britance na jugu Iraka

Američki vojnici zamijenit će Britance na jugu Iraka
0
F
FENA
22.12.2008. u 11:07
0
komentara
0

dijeljenja
Američki vojnici zamijenit će Britance na jugu Iraka Foto: AFP/File
Američki vojnici bit će raspoređeni na jugu Iraka kako bi zamijenili britanske trupe koje će krajem jula 2009. napustiti zemlju, objavio je u ponedjeljak glavni zapovjednik koalicionih snaga u Iraku.
"Važno je da isporučimo naše snage koje će pomoći u nadziranju situacije na jugu Iraka", rekao je general Raymond Odierno, ne dajući brojku američkih vojnika koji će biti raspoređeni.

"U ovoj zoni, glavnu ulogu igraju iračke snage sigurnosti", naglasio je američki general.

"Mi želimo zadržati obuku, koja je u toku, i nastaviti veze s iračkim snagama sigurnosti kako bismo pružili garancije da možemo odgovoriti na njihove zahtjeve pomoći", dodao je Odierno.

Britanski premijer Gordon Brown i irački Nuri al-Maliki objavili su u srijedu da se u maju 2009. završava misija britanskih vojnika u Iraku, a povlačenje trupa krajem jula.

Manje od 400 vojnika ostaje na licu mjesta.

Trenutno, 4.100 britanskih vojnika raspoređeno je u Iraku, uglavnom na aerodromu u Basri, trećem gradu u zemlji, 550 km južno od Bagdada.

Irački parlament treba da izglasa u ponedjeljak da vlada može direktno potpisivati sporazume o prisustvu stranih, neameričkih vojnika, s vladama dotičnih zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.