Svijet
0

Američki vojnici vježbaju u Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljadu američkih vojnika u utorak je započelo vojnu vježbu u Gruziji, u jeku porasta napetosti između Gruzije i susjedne Rusije.

Zvaničnici tvrde da je vježba, nazvana "Trenutni odgovor", planirana nekoliko mjeseci ranije i da nije povezana s trenutnim sporenjem između Moskve i Tbilisija u vezi s dvjema odmetnutim gruzijskim regijama koje podržava Rusija.

Sjedinjene Države saveznik su Gruzije i razljutile su Rusiju podrškom nastojanjima Tbilisija da se pridruži NATO-u.

"Glavni cilj ovih vježbi je povećanje saradnje i partnerstva između američkih i gruzijskih snaga", izjavio je novinarima brigadni general William B. Garrett, zapovjednik Borbene grupe za južnu Evropu, javio je Reuters.

Vježba uključuje 600 gruzijskih vojnika i manji broj vojnika iz bivših sovjetskih republika Armenije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Dvosedmična vježba održava se u vojnoj bazi Vazianu, u blizini glavnoga grada Tbilisija, koja je bila ruska zračna baza do povlačenja ruskih snaga na početku ove decenije na osnovu sporazuma o smanjenju naoružanja u Evropi.

Gruzija i Pentagon blisko sarađuju. Gruzija ima kontingent od 2.000 vojnika koji podržava koaliciju pod američkim vodstvom u Iraku, a Washington obučava i oprema gruzijsku vojsku.

Gruzija je prošle sedmice povukla ambasadora iz Moskve u znak protesta zbog ruskog slanja borbenih aviona u gruzijski zračni prostor. Tbilisi je tražio od Zapada da osudi rusku akciju.

Rusija tvrdi da su letovi imali za cilj spriječiti gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija da pokrene vojnu operaciju protiv separatista u Južnoj Osetiji.

Moskva optužuje Saakašvilija da se priprema silom obnoviti kontrolu Tbilisija nad Južnom Osetijom i drugom otcijepljenom regijom Abhazijom.

Tbilisi tvrdi kako je to opravdanje za Rusiju da praktično anektira velike površine gruzijske teritorije.