{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki vojnici u Iraku i nakon 2008.?

F
18.10.2008. u 14:57
0
0
Američki vojnici u Iraku i nakon 2008.?
0
Američki vojnici u Iraku i nakon 2008.?
Foto: AFP/File
Šef iračke diplomatije Hoshyar Zebari ocijenio je u subotu da je vrijeme da Amerikanci i Iračani "donesu odluku" o sporazumu, koji se već mjesecima pregovara o američkom vojnom prisustvu u Iraku nakon 2008.
"Vrijeme je da se donese odluka. Naredni dani bit će od izuzetne važnosti", rekao je irački ministar na konferenciji za štampu u Bagdadu.

"Jučer je održan značajan sastanak političkoga vijeća nacionalne sigurnosti, kada su obje pregovaračke ekipe predočile konačan tekst ", dodao je Zebari.

Prema njegovim riječima, "teško je izmijeniti tekst. Parlament ga može ratificirati ili odbaciti".

On je naglasio da se radi o "privremenom sporazumu na tri godine, da sporazum ne prihvata stalne američke vojne baze u Iraku i da svaka može da izađe".

Američki i irački dužnosnici finaliziraju sporazum o budućem statusu američkih snaga u Iraku, koji bi trebao dati pravni okvir američkom prisustvu u Iraku nakon 31. decembra, po isteku mandata koji je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pregovori, koji su počeli u februaru, trebali su biti završeni u julu, ali se zbog kompleksnosti pitanja i razlika, posebno o datumu povlačenja američkih trupa i imunitetu američkim vojnicima u Iraku, kasni na izradi sporazuma.

Američki sekretar odbrane Robert Gates počeo je u četvrtak konsultacije u Kongresu vezano za tekst.

Prema njegovim riječima, sporazum štiti američke trupe "na odgovarajući način" i navodi datume povlačenja.

Irački premijer Nuri al-Maliki ocijenio je da pitanje imuniteta vojnika ostaje "problem" unatoč "ogromnim ustupcima" Washingtona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: