Svijet
0

Američki vojnici snimljeni kako pucaju na ranjene Iračane

NINA/Sarajevo-X
Njemačka državna televizija ARD će sutra navečer, 26. februara, prikazati reportažu u kojoj se vide američki vojnici kako pucaju na ranjene Iračane, javila je danas agencija AFP.

Na početku reportaže, koja je djelo renomiranog istraživačkog magazina "Panorama", vidi se snimka od 1. decembra 2003. iz kamere jednog američkog helikoptera Apache 4. američke pješačke divizije. Na njemu su tri osobe koje su se tokom noći sastale sjeverno od Bagdada kod nekog vozila i koje su na zemlju spustile neki predmet, za koji su američki vojnici u helikopteru pomislili da je oružje. Posada helikoptera radijem dobiva naređenje zapovjedništva da ubije trojicu muškaraca.

Dvojica su ubijena na mjestu, ali treći je još živ, premda teško ranjen. Jedan od vojnika iz helikoptera pita zapovjedništvo treba li ponovno pucati kako bi ga dokrajčio. Odgovor je jasan: "Ubij ga" (Hit him) i vojnik ispaljuje čitav rafal u ranjenika koji leži na zemlji. Tom prilikom ispaljeno je ukupno stotinjak metaka.

Sljedeća scena snimljena je videokamerom američke televizije CNN 8. travnja 2003. prilikom nekog pretresa u industrijskog zoni Bagdada. Američki marinci su tada dokrajčili Iračana koga su prethodno ranili. Snimka također prikazuje američke vojnike koji se zbog toga raduju.

Ta dva slučaja bi se mogla, prema magazinu "Panorama" koji se poziva na stručnjake za humanitarno pravo, odvesti pod "ratni zločin" budući da Ženevska konvencija zabranjuje pucanje u ranjenike koji nisu sposobni boriti se, bez obzira jesu li ranjeni za vrijeme ratnih operacija ili na okupiranim teritorijima.

Nedavno je i hrvatski portal Index.hr objavio ove snimke, koje možete pogledati na njihovoj stranici.