Zalutali
6

Američki vojnici pratili GPS navigaciju pa blokirali poljski gradić

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vojnici iz oklopne brigade raspoređene na zapadu Poljske kao pojačanje istočnog krila NATO-a toliko su vjerovali satelitskoj navigaciji (GPS) da su u roku od 24 sata čak dva puta, umjesto na autoput za Poznanj, zalutali u mjesto Vžešenj i blokirali njegove tijesne ulice.

Prvi put je, prateći satelistku navigaciju, američki konvoj od nekoliko borbenih vozila i kamiona zalutao u Vžešenj u ponedjeljak u vrijeme popodnevne saobraćajne gužve, kada se stanovnici vraćaju s posla. Konvoj se zaglavio u nekoliko ulica u centru, javljaju poljski mediji.

"Saobraćaj je bio zaustavljen jedan sat. Naši policajci ispratili su ih do autoputa, i oni su otišli u pravcu Poznanja i tu se naš posao završio", rekao je Adam Vojćinjski iz lokalne policije.

Nije prošlo ni 24 sata, a američki konovoj se ponovo, vjerujući već drugi put da ih satelitska navigacija vodi na prilaz autoputu, pojavio danas u Vžešnju i ponovo su se teška vozila zaglavila u centru i paralisala saobraćaj, ovog puta u jutarnjem špicu, dok ih policija nije izvukla iz centra.

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istočno krilo NATO-a poslale sredinom januara oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, međutim od početka ih prati nesreća zato što su zaboravili da su im u to doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.