|

"Američki vojnici napuštaju Irak do kraja 2011. godine"

"Američki vojnici napuštaju Irak do kraja 2011. godine"
0
F
FENA
27.11.2010. u 16:02
0
komentara
0

dijeljenja
"Američki vojnici napuštaju Irak do kraja 2011. godine" Nouri al-Maliki
Irački premijer Nouri al-Maliki izjavio je da će sporazum koji zahtijeva odlazak američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine ostati na snazi jer su iračke snage u stanju da se brinu o sigurnosti svoje zemlje.
To je bila prva njegova izjava na tu temu otkako je dobio zadatak da formira novu vladu nakon osam mjeseci političkog sporenja, i jedna od najsnažnijih dosad o ključnom pitanju s kojim će se suočavati iduća vlada, prenosi AP.

"Sigurnosni sporazum s datumima i obavezama koje uključuje ostaje na snazi i ja ne osjećam potrebu prisustva bilo kojih ostalih međunarodnih snaga da pomognu Iračanima u kontroli sigurnosne situacije", izjavio je al-Maliki novinarima tokom svoje prve pres-konferencije otkako je u četvrtak dobio zvanični zahtjev da formira novu vladu.

Na osnovu sporazuma između Iraka i SAD-a, svi američki vojnici će napustiti Irak do kraja 2011. godine. SAD trenutno imaju nešto manje od 50.000 vojnika u Iraku, što je kudikamo manje od nekadašnjeg vrhunca od 170.000.

Američki zvaničnici tvrde da će poštovati sporazum iako će razmotriti svaki zahtjev nove iračke vlade da vojnici ostanu duže.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.