Irački premijer Al-Maliki
0

"Američki vojnici napuštaju Irak do kraja 2011. godine"

FENA
Nouri al-Maliki
Nouri al-Maliki
Irački premijer Nouri al-Maliki izjavio je da će sporazum koji zahtijeva odlazak američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine ostati na snazi jer su iračke snage u stanju da se brinu o sigurnosti svoje zemlje.

To je bila prva njegova izjava na tu temu otkako je dobio zadatak da formira novu vladu nakon osam mjeseci političkog sporenja, i jedna od najsnažnijih dosad o ključnom pitanju s kojim će se suočavati iduća vlada, prenosi AP.

"Sigurnosni sporazum s datumima i obavezama koje uključuje ostaje na snazi i ja ne osjećam potrebu prisustva bilo kojih ostalih međunarodnih snaga da pomognu Iračanima u kontroli sigurnosne situacije", izjavio je al-Maliki novinarima tokom svoje prve pres-konferencije otkako je u četvrtak dobio zvanični zahtjev da formira novu vladu.

Na osnovu sporazuma između Iraka i SAD-a, svi američki vojnici će napustiti Irak do kraja 2011. godine. SAD trenutno imaju nešto manje od 50.000 vojnika u Iraku, što je kudikamo manje od nekadašnjeg vrhunca od 170.000.

Američki zvaničnici tvrde da će poštovati sporazum iako će razmotriti svaki zahtjev nove iračke vlade da vojnici ostanu duže.