Svijet
0

Američki vojnici greškom ubili devet iračkih civila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska saopćila je u ponedjeljak da je greškom ubila devet iračkih civila tokom operacije koja je imala za cilj al-Qaidu u Iraku južno od Bagdada.

Civili su ubijeni u subotu u blizini Iskandarije, oko 50 km južno od iračke prijestonice, izavio je za Associated Press poručnik američke mornarice Patrick Evans. Još troje civila je ranjeno i prebačeno je u obližnje američke vojne bolnice, kazao je.

Incident i dešavanja koja ga okružuju predmet su istrage, kazao je Evans.

Ubistva su se desila dok su američke snage proganjale sumnjive militante al-Qaide u tom području. Kratko nakon incidenta, američki oficiri sastali su se muslimanskim šejhom koji zastupa građane u tom području, kazao je.

"Izražavamo svoje saučešće porodicama ubijenih u ovom incidentu i žalimo zbog gubitka nevinih civilnih života", navodi Evans u izjavi poslanoj putem e-maila AP-u.

Subotnji napad najteži je poznati slučaj zamjene identiteta u posljednjim mjesecima.

U novembru je lider jednog od takozvanih vijeća budnosti - pripadnika sunitskih plemena u savezništvu s američkim snagama na svrgavanju al-Qaide iz njihovih matičnih mjesta - izjavio da su američki vojnici ubili desetine njegovih boraca tokom 12-satne borbe sjeverno od Bagdada.

Lider Mansour Abid Salim iz Vijeća budnosti Tadžija optužio je američke vojnike da su pogrešno zamijenili njegove ljude za militante. Američka vojska priznala je da je ubila 25 ljudi, ali je izjavila da su oni djelovali unutar "ciljanog područja" za koje se vjerovalo da je skrovište al-Qaide.

Američka vojska je istražila incident, ali se njegove dvije verzije nikada nisu mogle uskladiti.

Mjesec dana kasnije američka vojska je saopćila da su njene snage slučajno ubile dvoje ljudi tokom napada u Bakubi, sjeveroistočno od Bagdada, te da se kasnije uspostavilo da je jedan ode njih bio pripadnik vijeća budnosti.