Svijet
0

Američki vojni dezerter traži politički azil u Njemačkoj

FENA
Američki vojnik koji je dezertirao nakon što je služio u Iraku pokušat će u srijedu uvjeriti njemačke vlasti da mu trebaju pružiti azil zbog njegovog protivljenja ratu.

Vojnik Andre Shepherd napustio je svoju jedinicu iz baze Katterbach u Njemačkoj u aprilu 2007. nakon što se vratio iz šestomjesečne misije održavanja Apache helikoptera u Tikritu. Kazao je da je dezertirao jer nije želi da se vrati u nelegalni sukob, javio je AP.

"Nama su u potpunosti lagali", izjavio je on o svojim kolegama vojnicima iz 12. borbene avijacijske brigade.

Shepherd je bio među sedamdesetjednim vojnikom koji su dezertirali iz evropskih baza u 2008., ali je jedini za koga se zna da je zatražio azil u Njemačkoj. Njegov uspjeh mogao bi otvoriti nova vrata za vojnike koji nastoje dezertirati, tvrde njegove pristalice. Odbijanje njemačke vlade značilo bi, međutim, njegovo vraćanje vojnim vlastima ili deportaciju u SAD.

"Pošto smo u nepoznatim vodama, a protivnik su nam Sjedinjene Američke Države, sve je moguće", izjavio je Shepherd, koji je iz Clevelanda u državi Ohio.

Na saslušanju iza zatvorenih vrata u Karlsruheu u srijedu, on će prezentirati svoj slučaj pred Saveznim uredom za migraciju i izbjeglice. Saslušanje će vjerovatno potrajati tri do četiri sata, a odluka će vjerovatno biti donijeta u ovom mjesecu.

Shepherd (31) tvrdi da bi mu Njemačka trebala odobriti azil zbog glasnog protivljenja te zemlje iračkom ratu uoči američke invazije u 2003.

On je također skrenuo pažnju na direktivu EU koja je odredila osnovne smjernice izbjegličkog statusa unutar 27-članog bloka. Vojnici suočeni s kaznama zbog odbijanja da počine ratni zločin ili služe u nelegalnim sukobima trebaju dobiti takav status, navodi se u direktivi.

Claudia Moebus, glasnogovornica izbjegličkog ureda, izjavila je da je direktiva EU ugrađena u njemački zakon u 2007., ali nije mogla komentirati kako bi se ona mogla primijeniti u Shepherdovom slučaju. Kazala je da će ured istražiti osnovanost Shpeherdove tvrdnje prije donošenja bilo kakve odluke - što je proces koji bio mogao potrajati mjesecima.

Moebus nije željela objaviti koliko od 22.085 molbi za azil podnesenih u Njemačkoj prošle godine otpada na američke državljane.

"Tako ih je malo da ih ne mogu objaviti zbog zakona o zaštiti privatnosti podataka", kazala je Moebus.

Portparol američke vojske u Evropi Bruce Anderson izjavio je da je Shepherd pvi vojnik za koga se zna da je zatražio azil u Njemačkoj.

Vojska je obavijestila njemačke vlsdti da je Shepherd otišao bez dozvole za dopust, kazao je Anderson, ali ona ne proganja aktivno dezertere. Kazao je da bi se Shepherd, ipak, mogao suočiti sa suđenjem i zatvorskom kaznom ukoliko bude deportovan ili vraćen vojnim vlastima.

"Njegov slučaj bi se tretirao kao i slučaj svakog drugog dezertera vraćenog u američki pritvor u skladu s odgovarajućim zakonima", izjavio je Anderson.

Nakon što je dezertirao u 2007., Shepherd je živio s prijateljima i pristalicama u južnoj Njemačkoj prije nego što je zatražio azil u Njemačkoj u novembru prošle godine. On je u posljednje vrijeme boravio u izbjegličkom centru u Karlsruheu.

Tim Hubert, direktor Mreže za konsultiranje vojnika, grupe sa sjedištem u Njemačkoj koja pomaže Shepherdu plaćajući mu pravne troškove, izjavio je da je primio pozive i drugih američkih vojnika, ali da je Shepherd prvi koji je zvanično podnio zahtjev za azilom.