{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki veterani - nakon rata u Iraku u borbu za radna mjesta

F
23.11.2006. u 09:31
0
0
Američki veterani - nakon rata u Iraku u borbu za radna mjesta
0
Američki veterani - nakon rata u Iraku u borbu za radna mjesta
Američki vojni veterani, od kojih se mnogi vraćaju iz službe u Iraku i Afganistanu, dolaze svojim domovima i suočavaju s novom bitkom - ovoga puta za radna mjesta.
Prema podacima američkog Ureda za statistiku, primjerice u julu 2005. godine, 15 posto veterana u dobi od 20 do 24 godine bilo bez posla, što je trostruko više od prosjeka u SAD, izvještava u srijedu Glas Amerike (VOA).

Za mnoge veterane potraga za poslom prvi je ključni korak u povratku u civilni život, a za neke od njih, nimalo lagan. Međutim, veterani imaju pomoć. Primjerice, "The New York Times" organizira godišnji skup pod nazivom "Pozdrav našim junacima" kako bi se veteranima olakšala tranzicija s vojnih na civilne poslove. Tom sajmu radnih mjesta prisustvuju vojni veterani koji imaju priliku upoznati se s vodećim kompanijama, dobiti pomoć u pisanju životopisa te nazočiti raznim korisnim seminarima.

Glavni pravni savjetnik "New York Timesa" Solomon Watson kaže da vojni veterani zaslužuju više od tapšanja po leđima i zahvalnosti za njihovu službu. Solomon, koji je i sam vojni veteran, kaže da je za veterane jako važna spoznaja da imaju podršku. "Najviše bih volio kad bi veterani koji dolaze na sajam radnih mjesta uviđeli tko je sve tu: New York Times, veteranske organizacije, poslodavci koji slave veterane zbog njihove službe. Drugo, želio bih da vide kako su sve te
organizacije, pojedinci i agencije došli tu kako bi im pomogli da se ponovno uključe u radnu snagu te da svojim radom pridonose široj zajednici", rekao je.

Michael John Ortiz jedan je od veterana koji traže posao. Ortiz je služio kao poručnik 10 mjeseci u Iraku, a uvjeren je da on, kao i drugi veterani, ima sposobnosti i vještine potrebne za uspješno obavljanje poslova na radnom mjestu. "Mislim da svatko tko može predvoditi vojnike dok se na njih puca i vratiti ih njihovim kućama vrijedi i na tržištu rada. Tako se ja pokušavam reklamirati
poslodavcima. Ja sam otišao s posla u uredu na bojište i sada se želim
vratiti u ured. Mislim da se mogu nositi s težim poslovima od
administrativnih zadaća", tvrdi Ortiz.

U Sjedinjenim Državama postoji 3,500 vladinih ureda za zapošljavanje u kojima veterani imaju prednost. Veterani također imaju razna zakonska prava poput jednogodišnje državne naknade za nezaposlene te do 36 mjeseci obrazovnih beneficija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: