Svijet
0

Američki ustav garantira prava zatvorenicima u Guanatanamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki vrhovni sud saopćio je u četvrtak da ustav garantira zatvorenicima u Guanatanamu pravo da se obrate saveznom pravosuđu, što je novi udarac administraciji Georgea W. Busha koja ne daje slobodu zatvorenicima.

Ovo je već treći put da najviša sudska instanca u zemlji odbacuje argumente vlade o zatvorskom centru u američkoj bazi na Kubi, koji broji oko 270 zatvorenika usprkos gotovo jednoglasnoj međunarodnoj osudi.

Suci su 2004. pa zatim 2006. godine ocijenili da se zatvorenici mogu obratiti saveznom pravosuđu, što je procedura naslijeđena iz anglosaksonskog prava, ali su se zatim oslonili na zakon koji je Kongres izmijenio.

Sud je s pet glasova za i četiri glasa protiv ocijenio da čak i ako se Guantanamo zvanično nalazi na kubanskom teritoriju, baza djeluje kao američki teritorij na kojem treba da se primjenjuje ustav.

Ova odluka treba omogućiti zatvorenicima da prisile vladu kako bi prezentirala sve elemente koji opravdavaju njihovo zatvaranje, a to je korak koji administracija za sada odbija, u ime nacionalne sigurnosti.

Odluka otvara zatvorenicima vrata saveznih sudova ako žele da osude eventualno loše postupanje, a naročito legalnost vanrednih vojnih sudova koje je u junu 2006. godine Vrhovni sud ukinuo, ali koje je nekoliko mjeseci kasnije Kongres ponovo uspostavio.