{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki troškovi intervencije u Libiji iznose 608 miliona dolara

F
11.4.2011. u 18:57
0
1
Američki troškovi intervencije u Libiji iznose 608 miliona dolara
0
Američki troškovi intervencije u Libiji iznose 608 miliona dolara
Pentagon je danas saopćio da je vojna intervencija u Libiji koštala Amerikance 608 miliona dolara u prvih nekoliko sedmica operacije.
Troškovi su sada značajno smanjeni iako ne koliko se očekivalo. Glasnogovornica Ministarstva odbrane Kathleen Kessler izjavila je da će biti potrebno nekoliko sedmica za precizan proračun.

Iznos od 608 miliona dolara je procjena zvaničnika od 4. aprila, koji je bio 17. dan američkog učešća u misiji, i to je zasad najsvježiji podatak. Ta procjena pokazuje i značajan pad u odnosu na troškove prvih dana vojne intervencije, koja je započela 19. marta.

U prvih 10 dana troškovi su iznosili oko 55 miliona dolara dnevno, a u narednih sedam dana 8,3 miliona dnevno.

Procjene krajem marta ukazivale su, međutim, da će ti troškovi biti još manji, poslije prebacivanja komande i kontrole na NATO. Zvaničnici nisu objasnili razlog što do toga nije došlo mada je moguće da je zato što je puna tranzicija komande trajala nešto duže nego što se očekivalo.

Kada je prošli put objavio troškove libijske operacije, Pentagon je potvrdio 550 miliona dolara za prvih 10 dana, ali je predviđao još 40 miliona dolara u naredne tri sedmice. Ispostavilo se da je ta suma probijena u prvoj sedmici, kada je potrošeno 58 miliona dolara.

Ti troškovi ne uključuju plaće američkih vojnika angažiranih u operaciji, jer bi oni ionako morali biti plaćeni, gdje god da su raspoređeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: