Klimatske promjene
3

Američki tehno giganti protiv Trumpa: Pariski sporazum doprinosi privredi i ekonomiji SAD-a

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Svjetski tehnološki giganti, 25 kompanija među kojima su i Apple, Google, Facebook, Microsoft, Adobe i Intel, potpisale su pismo u kojem je pojašnjeno koje su posljedice povlačenja Amerike iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Pismo je posvećeno američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je sinoć donio odluku o povlačenju iz sporazuma prema kojem se Amerika obavezla smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a za koji se njegov prethodnik Barack Obama snažno borio. Trump je sinoć rekao kako duboko brine za okoliš, ali kako ne može prihvatiti dogovor koji "kažnjava SAD". On je rekao kako će nastaviti pregovaranje sa zemljama potpisnicama sporazuma kako bi razmotrio da li postoji način da se SAD ponovo uključi u sporazum.

S druge strane, vodeće svjetske tehnološke kompanije u pismu su navele kako Pariski sporazum doprinosi privredi i ekonomiji SAD-a na razne načine.

"Kako druge zemlje ulažu u napredak tehnologije i idu naprijed sa Pariskim sporazumom, vjerujemo kako SAD mogu unaprijediti američke interese i ostati puni partner u ovoj značajnoj globalnoj borbi", stoji u pismu američkih tehno giganata.

Svi direktori kompanija podijelili su na njihovim Twitter i Facebook profilima kako su razočarani zbog Trumpove odluke.

"Razočaran sam današnjom odlukom. Google će nastaviti snažno raditi za čistiju i prosperitetniju budućnost svih nas", napisao je Sundar Pichai, direktor Googlea.

Elon Musk, osnivač i direktor kompanija Tesla i SpaceX te odnedavno i jedan od Trumpovih savjetnika, najavio je kako će napustiti Savjetodavno vijeće Bijele kuće ukoliko se SAD povuku iz Pariskog sporazuma.

Direktor Ubera Travis Kalanick već ranije je prestao savjetovati Trumpa nakon što je on potpisao uredbu kojom je zabranio ulaz u Ameriku stanovnicima iz sedam muslimanskih zemalja.

"Dragi predsjedniče Trump, snažno vas pozivamo da zadržite Ameriku u Pariskom sporazumu", napisao je na Twitteru Marc Benioff, direktor kompanije Salesforce.

Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, napisao je kako je povlačenje iz sporazuma loše za okoliš i ekonomiju te kako na taj način Amerika stavlja u opasnost budućnost djece.

"Što se nas tiče, mi smo učinili da svaki novi centar koji izgradimo bude na pogon iz izvora 100-postotne obnovljive energije. Zaustavljanje klimatskih promjena je nešto što možemo učiniti samo kao globalna zajednica i moramo raditi zajedno prije nego što bude prekasno", napisao je Zuckerberg.

Vođe američkih tehnoloških kompanija mogu donijeti odluku o korporativnoj predanosti ciljevima Pariskog sporazuma, ali odnosi između Trumpa i Silikonske doline mogli bi postati još napetiji nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma.