Svijet
0

Američki sud naredio uklanjanje antiislamskog filma sa YouTubea

Klix.ba
Cindy Lee Garcia
Cindy Lee Garcia
Američki savezni sud naredio je Googleu da ukloni sa YouTubea surovi antiislamski film koji je izazvao smrtonosne nemire širom muslimanskog svijeta.

Sud je presudio u korist glumice koja je kazala da je na prevaru angažovana u filmu, koji između ostalog vrijeđa poslanika Muhammeda.

Isječci filma pod nazivom "Nevinost muslimana", za koje su iz YouTubea prethodno naveli da ne krši njihova pravila, izazvali su nasilje na nekoliko mjesta širom svijeta u 2012. godini usljed čega su smrtno stradali deseci ljudi na Bliskom istoku tokom protesta.

Film je također bio povezan s napadom na američke diplomate u Bengaziju u Libiji pri čemu su poginula četiri Amerikanca, uključujući i američkog ambasadora.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, je ranije odbacio zahtjeve za uklanjanje filma, tvrdeći da samo reditelj, a ne glumica Cindy Lee Garcia ima ovlasti kao vlasnik filma da ga ukloni sa ovog videoservisa.

Garcia je tužila Google tražeći uklanjanje filma, tvrdeći da joj je reditelj Nakoula Basseley Nakoula dao scenarij u kome se ne pominju ni muslimani ni poslanik Muhammed.

Sud u San Franciscu je tako presudio da Garcia polaže autorska prava na svoje pojavljivanje u filmu. Ocijenjeno je kako je dovedena u zabludu da snimi takav film što je u konačnici dovelo do ugrožavanja njene sigurnosti, prenio je BBC.

Uprkos svemu Google je dosad odbijao ukloniti sporni film. Reditelj Nakoula je u drugom procesu kažnjen sa godinu dana zatvora, te mu je izrečena zabrana korištenja interneta u trajanju pet godina.

Vezani članci