Svijet
0

Američki stručnjaci stigli u Sjevernu Koreju

FENA
Američki stručnjaci su u utorak započeli petodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji kako bi ispitali na koji način da deaktiviraju atomske programe komunističkog režima, u okviru sporazuma o denuklearizaciji, doznaje se iz američkih vojnih izvora.

Delegacija koju predvodi Sung Kim, direktor za korejske poslove u State Departmentu, prešla je granicu kod sela Panmundžom u demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, naveo je isti izvor.

Američkim stručnjacima će se u Pjongjangu pridružiti ruske i kineske kolege.

Oni će o svojoj posjeti podnijeti izvještaj prije održavanja novog kruga pregovora između dviju Koreja, SAD-a, Japana, Kine i Rusije predviđenog za ovaj mjesec.

Višestrani pregovori radi uvjeravanja Sjeverne Koreje da odustane od atomskog oružja počeli su u augustu 2003. godine. Otada je komunistički režim ušao u klub nuklearnih sila nakon eksplozije njegove prve atomske bombe 9. oktobra 2006. godine.

Nakon intenzivnog pregovaranja i obećanja da će dobiti veliku energetsku pomoć, on je prihvatio da počne s denuklearizacijom u skladu sa sporazumom potpisanim 13. februara tokom višestranih pregovora.