Sergej Lavrov
0

Američki štit nema drugog cilja osim ruskih raketa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki proturaketni štit čiji elementi treba da budu postavljeni u Poljskoj i Republici Češkoj nema drugog cilja osim ruskih raketa, izjavio je u četvrtak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Varšavi.

"Jednostavna vojna analiza dokazuje da evropska baza za Američku globalnu proturaketnu odbranu nema i zadugo neće imati drugih ciljeva osim ruskih raketa", izjavio je Lavrov za poljski dnevni list Gazeta Wyborcza.

Poljska je u augustu, u jeku gruzijske krize, pristala da prihvati američku vojnu bazu za deset presretača koji mogu da u letu unište eventualne dalekometne balističke rakete, dok je Republika Češka pristala da na njenom tlu bude postavljen američki radar. Prema Washingtonu, radi se o tome da se parira eventualnoj prijetnji iz zemalja kakav je Iran.

"Svaki objektivan stručnjak shvata da iranske rakete ne predstavljaju nikakvu prijetnju za Evropu, a još manje za SAD", kazao je Lavrov.

Ipak, Moskva "ostavlja otvorena vrata ozbiljnim pregovorima ako SAD i Poljska žele da stvarno jamče da evroska proturaketna baza neće biti usmjerena protiv Rusije", dodao je on.

Do sada su Washington i Varšava predlagali Rusima da redovno obilaze bazu na sjeveru Poljske, u blizini ruske enklave Kalinjingrad.

Moskva je, opet, zatražila stalno prisustvo ruskih inspektora na češkim i poljskim položajima. Ovu sugestiju su Prag i Varšava, koji su gledali sovjetske trupe stacionirane na svom tlu sve do 1990. godine, hladno odbili.