Svijet
0

Američki State Department optužio dva ruska špijuna za krađu Yahoo računa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki State Department optužio je dva ruska špijuna za krađu Yahoo korisničkih računa, prenosi BBC.

Američka vlada je pokrenula optužnice protiv dva ruska špijuna i kriminalna hakera koji su 2014. ukrali 500 miliona korisničkih računa kompanije Yahoo.

Riječ je o Dmitriju Dokučajevu i Igoru Suščinu, a u optužnici su spomenuti i Aleksej Belan koji se nalazi na listi najtraženijih kibernetskih kriminalaca, te Karim Baratov, Kazahstanac s državljanstvom Kanade.

Prethodno su članovi Obavještajne agencije Rusije (FSB), sigurnosne agencije koja je nasljednica sovjetskog KGB-a, najavili optužbe s obzirom na to da je riječ o njihovim službenicima.

Za osumnjičene se također navodi da su im na meti bili i Google računi. Ovakve optužbe su prve službene koje je američka vlada pokrenula protiv ruskih službenika zbog kibernetskog kriminala.

Ruski hakeri se terete da su provalili u sadržaje najmanje 30 miliona korisničkih računa i najmanje 18 ljudi koji su koristili druge internetske pružatelje usluga poput Googlea. Tereti ih se također za urotu, kompjutersku prevaru i zloupotrebu, ekonomsku špijunažu, krađu trgovinskih tajni, prisluškivanje, neovlašteni pristup uređajima i tešku krađu identiteta.

Te optužbe nisu povezane s hakiranjem elektroničke pošte Demokratske stranke koja se navodno dogodila tokom kampanje za američke predsjedničke izbore 2016. godine.