|

Američki serijski ubica uoči sutrašnjeg pogubljenja: Ja ću otići u raj

Američki serijski ubica uoči sutrašnjeg pogubljenja: Ja ću otići u raj
13
Klix.ba
19.11.2013. u 18:50
47
komentara
13

dijeljenja
Američki serijski ubica uoči sutrašnjeg pogubljenja: Ja ću otići u raj
Američki serijski ubica Joseph Paul Franklin sutra će biti pogubljen. Ovaj 63-godišnjak, poznat kao rasistički ubica, svoje žrtve je ubio između 1977. i 1980. godine. Osuđen je za osam ubistava, ali se pretpostavlja da ih je počinio 20. Većinu žrtava je pogodio hicem iz snajpera.
Samo nekoliko dana prije pogubljenja Franklin je dao intervju za CNN, u kojem je kazao kako je siguran da će otići u raj, izjavio je kako je služio Bogu, da se pokajao i da zato vjeruje da će na drugom svijetu biti nagrađen ulaskom u raj.

Franklinu ne manjka krivičnih djela za koja se treba kajati, ali na smrt je osuđen zbog jednog posebnog, zbog ubistva Geralda Gordona, kojeg je ubio pred očima supruge i troje djece ispred sinagoge.

"Osjećao sam se kao da sam bio u ratu. Bio je u pitanju opstanak bijele rase. Smatrao sam da je to moja misija, moja trogodišnja misija, kao što je Isus imao misiju od 30. do 33. godine", rekao je Franklin za CNN.

Njegove mete su bili Jevreji, crnci i međurasni parovi. "Pomislio sam, kada sam počeo s tim, da sam pokazao kako treba i da će drugi uraditi iste stvari", izjavio je.

Franklin je ustvrdio kako njegova mržnja prema drugim rasama potječe još iz djetinjstva u kojem je bio zlostavljan, što je dovelo do toga da se pridruži nekim bjelačkim ekstremističkim krugovima, te iz knjige "Mein Kampf", manifesta Adolfa Hitlera.

"Imao sam neki veoma čudan osjećaj u glavi. Nikada nisam to doživio prilikom čitanja bilo koje druge knjige. Nešto je čudno u toj knjizi", kazao je ovaj serijski ubica.

Inače njegovo pravo ime je James Clayton Vaughn, a ime Joseph Paul Franklin sklopio je iz imena svojih idola Ivana Pavla II, Josepha Goebbelsa i Benjamina Franklina. Ime je promijenio u 26. godini života.

Čak iako su ostali samo sati do njegovog pogubljenja, postoji mala vjerovatnoća da će ono biti odgođeno. Guverner Missourija Jay Nixon je odbio njegovo pomilovanje, ali jedna od njegovih žrtava, koja je uspjela preživjeti, izdavač časopisa Hustler Larry Flynt, podnio je sudu dokument u kojem traži da Franklin ne bude pogubljen, navodeći da vlada sebi ne može dozvoliti da ubija ljude.

Flynt je bio meta ovog masovnog ubice nakon što se u njegovom časopisu pojavila fotografija para različitih rasa, jedno je bilo bijele, a drugo crne rase. Međutim, Franklin ovog izdavača oslovljava sa "prijatelj".

U svom vjerovatno posljednjem intervjuu je kazao kako više nije nasilan niti rasista, ustvrdio je kako se kaje za zločine koje je počinio.

"Radije bih da me ljudi vole, nego da me mrze. Volio bih da me vole, to svi žele", kazao je Franklin u svom vjerovatno posljednjem intervjuu.

Njegovo pogubljenje je zakazano za sutra u 12 sati po lokalnom vremenu.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...