{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki senatori pozvali Peking na dijalog s Dalaj-lamom

F
3.4.2008. u 20:00
0
0
Američki senatori pozvali Peking na dijalog s Dalaj-lamom
0
Američki senatori pozvali Peking na dijalog s Dalaj-lamom
Foto: AFP/File
Više od 25 američkih senatora zatražilo je od Kine da razriješi krizu u Tibetu na miran način i otvori dijalog s Dalaj-lamom, u pismu upućenom kineskom predsjedniku Hu Jintau, saopćio je u četvrtak demokratski senator Joseph Biden.
"U pismu se od kineskog predsjednika traži da poštuje ljudska prava tibetanskog naroda i da se zauzme za mirno rješenje aktuelne krize direktnim razgovorima između kineske vlade i Dalaj-lame", precizira se u saopćenju.

"Ne mogu da zamislim moćniji simbol devize Olimpijskih igara 'jedan svijet, jedan san' nego da predsjednik Hu Jintau i Dalaj-lama zajedno prisustvuju ceremoniji otvaranja igara", dodao je senator.

Obilježavanje 10. marta u Lhassi pobune protiv kineske okupacije iz 1959. godine pretvorilo se u sukobe koji su se proširili na druge kineske pokrajine naseljene Tibetancima.

Prema podacima vlasti u Pekingu, u sukobima je bilo 18 ubijenih među civilima, a dvije žrtve među policajcima. Prema tibetanskim liderima u egzilu, ubijeno je između 135 i 140 Tibetanaca, a 1.000 je ranjeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: