SAD
0

Američki senator traži sankcije za Srbiju zbog slučaja Kovačević

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki senator Charles Schumer zatražit će od Kongresa uvođenje sankcija Srbiji ako ta zemlja i dalje ne bude surađivala u slučaju Kovačević, objavila je u utorak srbijanska agencija Beta.

Američko pravosuđe sumnjiči srbijanskog državljanina Miladina Kovačevića za teško premlaćivanje kolege sa sveučilišta Binghamton. Kovačević je nakon puštanja iz pritvora uz jamčevinu pobjegao iz SAD-a i nije se pojavio na saslušanju 1.avgusta.

"Postojao je rok - 1. avgust, koji je utvrdio State Department. On nije poštovan", rekao je demokratski senator iz države New York Schumer i dodao da će tražiti da Kongres razmotri pomoć koju SAD dodjeljuje Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara.

"Trenutačno proučavam koju bi pomoć bilo najefikasnije ukinuti kako bi se izvršio maksimalan pritisak. To ću učiniti u septembar", rekao je Schumer za lokalnu televiziju "News 10". Osim Schumera, "ozbiljnim posljedicama" Srbiji je zaprijetila i demokratska senatorica Hillary Clinton.

Miladin Kovačević (21), koji se školovao i igrao košarku u SAD-u, početkom maja u tuči je teško ozlijedio svog američkog kolegu Bryana Steinhauera u jednom baru sveučilišta u Binghamtonu na sjeveru države New York, nakon čega je Steinhauer pao u komu.

Kovačević je uhapšen i određena mu je garancija od 100.000 dolara. Iz zatvora je pušten 6. juni, nakon što je predao putovnicu, a srbijanski vicekonzul Igor Milošević platio jamčevinu.

Kovačević, kojem je u SAD-u prijetila kazna do 25 godina zatvora u slučaju da bude proglašen krivim, 10. juni je, uz korištenje privremenih putnih isprava koje mu je navodno izdao Generalni konzulat Srbije u New Yorku, napustio SAD.

Nakon što se u cijeli slučaj umiješala američka državna tajnica Condoleezza Rice i trojica američkih senatora, na sjednici srbijanske vlade smijenjen je generalni konzul u New Yorku Slobodan Nenadović. On je kasnije zanijekao je da je umiješan u aferu izdavanja druge putne isprave Kovačeviću. Nenadović tvrdi da je spornu putnu ispravu izdao njegov suradnik vicekonzul Igor Milošević, dok je on bio na ranije dogovorenim liječničkim pretragama. Vicekonzul Milošević je također povučen u Srbiju nedugo nakon što je izbio skandal.

"Nećemo biti zadovoljni dok se Kovačević ne vrati u SAD i ne izađe pred lice pravde", rekao je senator Schumer.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je, prema navodima medija, prije desetak dana u telefonskom razgovoru tijekom boravka u Sjedinjenim Državama senatorici Clinton rekao da mu je "nevjerojatno žao zbog cijelog događaja", te "da suosjeća s obitelji mladića kojeg je Kovačević tako pretukao da je pao u komu, a stanje mu je i dalje vrlo loše, kako su izvijestili njegovi roditelji".

Jeremić je ponovio "da srbijanski ustav ne dopušta izručenje srbijanskih državljana drugim zemljama".

Inače, Miladin Kovačević je nedavno potpisao ugovor prema kojem bi u predstojećoj sezoni trebao nastupati za košarkaški klub Vrbas. Njegov pak odvjetnik, a i roditelji, tvrde "da je u američkom pritvoru bio zlostavljan zato što je Srbin".

Oni su na konferenciji za novinare početkom srpnja u Beogradu rekli da "njihov sin nije učinio to za što ga sumnjiče u SAD-u, već je pokušao razdvojiti sudionike tučnjave u baru".