Svijet
0

Američki Senat zahtijeva povlačenje iz Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Washingtonu se izgleda zaoštrava sukob oko Iraka između predsjednika Georgea W. Busha i njegovih političkih protivnika iz Demokratske partije, prenose agencije.

Demokrati, koji od početka ove godine imaju većinu i u Predstavničkom domu američkog Kongresa i u Senatu, uspjeli su da u oba doma proguraju odluke koje od Busha zahtijevaju da počne povlačiti američke vojnike iz Iraka.

Senatori su odobrili da se iz američke federalne kase izdvoje 124 milijarde dolara za vojnike angažirane u Iraku i Afganistanu, ali pod jednim uvjetom – da ove godine počne povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Sličnu verziju zakona o finansiranju vojnih misija u Afganistanu i Iraku usvojio je nedavno i Predstavnički dom, što znači da će se u končanom tekstu zakona sigurno naći zahtjev da u ovoj godini počne povlačenje iz Iraka.

Predsjednik je još ranije najavio da će iskoristiti ustavno pravo da uloži veto na takvu odluku Kongresa, ali to znači da finansiranje američkih oružanih snaga u Iraku i Afganistanu ostaje pod znakom pitanja.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona javlja da dvije strane čekaju složeni pregovori te da ni u jednoj od dvije političke stranke niko ne želi da pred javnošću ostavi utisak da je on taj koji vojnicima na terenu uskraćuje novac.

"Bijela kuća posljednjih dana pojačava pritisak na demokrate upozoravajući da će se možda već sredinom sljedećeg mjeseca isprazniti neki fondovi za trupe u Iraku i Afganistanu. Nova sredstva može odobriti jedino Kongres. Dakle, može se pretpostaviti da će predsjednik Bush i demokrati na kraju doći do nekakvog kompromisa, ali pitanje je ko će popustiti. Ovo je za obje strane neka vrsta testa političke snage i izgleda da će potrajati još neko vrijeme", izvještava dopisnik BBC-a.