{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki Senat usvojio zakon o imigraciji

F
26.5.2006. u 09:47
0
0
Američki Senat usvojio zakon o imigraciji
0
Američki Senat usvojio zakon o imigraciji
Senator Edward Kennedy
Američki Senat je sa 62 glasa za i 36 protiv odobrio zakonski prijedlog o reformi imigracijskog sistema. Tim se prijedlogom ojačavaju mjere sigurnosti na granici te daje zeleno svjetlo za uspostavu programa privremenih stranih radnika.
No sudbina zakonske verzije usvojene u Senatu nepoznata je zato što mora biti usklađena sa znatno drugačijom verzijom usvojenom u Zastupničkom domu Kongresa.

Zakon usvojen u Senatu poziva na bolje provođenje mjera sigurnosti kako bi se zaustavio priljev ilegalnim imigranata u Sjedinjene Države. Senat predlaže upošljavanje hiljade novih agenata pogranične policije i izgradnju 600 kilometara dugačke žice na dijelu američko-meksičke granice.

U ovaj zakonski prijedlog uključena je strategija kako se nositi s 11 do 12 miliona ilegalnih imigranta koji su već u zemlji. Osim programa kojim bi bili legalno uposleni na određeno vrijeme, milionima se nudi mogućnost sticanja američkog državljanstva ukoliko ispune nekoliko preduvjeta, uključujući plaćanje kazne i učenje engleskog jezika.

Senator Ted Kennedy, demokrat iz Massachusettsa, pomogao je u pripremanju zakona. "Ovo je najsveobuhvatnija imigracijska reforma u našoj povijesti. Radi se o sveobuhvatnom i realističnom pokušaju rješavanja stvarnih problema koji su dugo postojali unutar našeg nefunkcionirajućeg imigracijskog sistema. Njime se ojačava naša sigurnost i reflektira naša humanost."

Međutim, zakon je usvojen unatoč protivljenju konzervativnih republikanaca koji kažu da mogućnost sticanja državljanstva za ilegalne imigrante predstavlja neku vrstu amnestije.

Senator Jeff Sessions je republikanac iz Alabame. "Onima koji su prekršili naše zakone ne bismo trebali dati ista prava kao onim ljudima koji su u zemlju ušli u zemlju zakonito i koji čekaju u redu za dobivanje državljanstva. To je vrlo važan moralni i legalni princip."

Mnogi u republikanskoj većini u Zastupničkom domu Kongres slažu se s takvim stavom i ističu da će pokušati ustrajati u svom viđenju. Pristaše senatske verzije zabrinute su za njenu sudbinu jer mora biti usklađena sa znatno rigoroznijom verzijom Zastupničkog doma koja ne uključuje program stranih radnika, ali ima odredbu prema kojoj bi ilegalni imigranti bili smatrani kriminalcima.

Jedan od ključnih pristaša senatske verzije je republikanski senator John McCain, čija matična savezna država Arizona graniči s Meksikom. McCain izražava nadu da dva doma američkog Kongresa mogu postići kompromis te da će zakon u konačnici biti suosjećajan prema milionima nedokumentiranih stranih radnika u zemlji, javio je Glas Amerike.

"Ovi su ljudi došli iz istog razloga iz kojeg su imigranti oduvijek dolazili u Ameriku: nalaze se na nižoj stepenici i pokušavaju se uspeti. Neka se popenju i zbog toga će nam biti bolje, bit će bolje za našu zemlju koja je još uvijek zemlja nade i prilika, zemlja imigrantskih snova. Neka tako zauvijek ostane."

Senator McCain jedan je od republikanaca u Senatu koji pokušava postići kompromis s kolegama iz Zastupničkog doma.

Predsjednik Bush, koji također podržava program privremenih stranih radnika, poziva Kongres da u konačnu, kompromisnu verziju zakona uključi tu odredbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: