Socijalna zaštita
0

Američki Senat usvojio rezoluciju o budžetu od 3,5 biliona dolara

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio je rezoluciju o budžetu koja predviđa sredstva od 3,5 biliona dolara. Nekoliko sati prije senatori su usvojili zakon o obnovi infrastrukture.

Rezolucija o budžetu sadrži sredstva koja pomažu u borbi protiv negativnih efekata klimatskih promjena, uspostavu programa brige o djeci, pružanje zdravstvenih usluga i pomaganje migrantima bez dokumenata u dobijanju državljanstva.

"Rezolucija će pomoći u transformaciji načina na koji ekonomija utječe na živote prosječnih Amerikanaca", rekao je Chuck Schumer, lider demokratske većine u Senatu.

O spomenutoj rezoluciji će uskoro raspravljati Zastupnički dom Kongresa. Vođa većine Steny Hoyer rekao je kolegama da će se vijeće krajem ovog mjeseca vratiti sa pauze kako bi je razmotrilo.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izrazila je zadovoljstvo usvajanjem rezolucije, ali je napomenula da prijedlog zakona o infrastrukturi nije cjelovitost vizije predsjednika Joea Bidena i demokrata.

Predsjednik Biden izjavio je kako se nada da će Zastupnički dom donijeti pravu odluku.

Rezolucija o budžetu predlaže instrukcije odborima za izradu zakona koji mogu proći koristeći proces poznat kao "usaglašavanje", što omogućava demokratama da većinski usvoje paket. Ne očekuje se da će republikanci ovo podržati.