Svijet
0

Američki senat razmatra "širenje" predsjednikovih ovlasti

FENA
Šta bi trebalo da učini Kongres u slučaju da predsjednik odbija primijeniti neki zakon ili neki njegov dio koji smatra protuustavnim, pita se u srijedu autor u podnaslovu članka koji objavljuje bostonski dnevnik Christian Science Monitor u vezi s debatom u Kongresu o ovlastima predsjednika države.

Pitanje zanima i brojne senatore iz obje stranke koji su kritični u pogledu strategije Bijele kuće u ratu protiv terorizma. Od definicije torture pa do prisluškivanja telefonskih poziva Bijela kuća smatra da joj Ustav u situaciji koja je nastala nakon terorističkih napada na New York i Washington daje šire ovlasti.

Predsjednik George W. Bush se služi ustavom predviđenom tradicijom da prilikom potpisivanja nekoga novog zakona objavi "predsjedničku uredbu" koja sadrži njegovu, odnosno vladinu interpretaciju određene zakonske odredbe.

"Na temelju takve prakse predsjednik smatra da ima ovlasti narediti elektronsko prisluškivanje na teritoriji Sjedinjenih Država, te da ne treba tražiti sudski nalog, iako jedan zakon iz 1978. godine to izričito zabranjuje", piše list iz Bostona.

"Ključno pitanje za nas glasi: može li predsjednik svojevoljno odlučivati koje će zakone poštivati a koje ne", izjavio je u utorak republikanski senator Arlen Specter, predsjedavajući Odbora za pravosuđe, pred početak svjedočenja o ovoj temi u Senatu SAD-a.