U Južnom kineskom moru
0

Američki razarač štitit će USNS Impeccable

FENA
Foto: AFP/NVNS
Foto: AFP/NVNS
Ratna mornarica SAD-a uputila je raketni razarač u Južno kinesko more, pošto su prošli vikend kineski brodovi navodno uznemiravali američki nenaoružani brod za okeansko nadziranje u međunarodnim vodama južno od otoka Hainana, objavio je u petak The Washington Post, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Pentagona.

USS Chung-Hoon, razarač iz klase Aegis, nazvan u čast američkog kontraadmirala Gordona Pai'ea Chung-Hoona (1910-1979), naoružan torpedima i projektilima, stavljen je u pratnju broda za okeansko nadziranje USNS Impeccable.

Prošle nedjelje, pet kineskih brodova, okružilo je Impeccable približavajući mu se na 7-8 metara i blokirajući mu put s komadima drveta bačenim pred pramac, rekao je dužnosnik za Post.

"Chung-Hoon je tamo, u tom području i prati Impeccable, koji nastavlja s legalnim vojnim operacijama", kazao je dužnosnik tražeći da ostane neimenovan, zbog osjetljivosti tog pitanja.

Razarač, stacioniran u Pearl Harburu na Havajima, s posadom od oko 275 ljudi, bio je u regiji prema predviđenom razmještaju pa je samo prebačen u misiju pratnje. "Nije riječ o tome da smo posebno razmjestili još jedan brod", rekao je dužnosnik.

Dolazak razarača ukazuje na odlučnost Pentagona da nastavi s misijom nadziranja, unatoč tvrdnjama Kine da se radi o nelegalnoj vojnoj aktivnosti, usmjerenoj prema kineskim stručnjacima, na praćenje podmorničkih aktivnosti južno od otoka Hainana, navodi Post, prenijela je Hina.

Incident se dogodio 75 nautičkih milja južno od Hainana, u međunarodnim vodama u kojima je Kina proglasila isključivi gospodarski pojas.

Upućivanje američkog razarača u misiju u Južno kinesko more, podudarilo se sa sastankom američkog predsjednika Baraka Obame s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem u Bijeloj kući u srijedu, na kojem su dvojica čelnika izrazila želju za "jačanjem suradnje i izgradnjom pozitivnih i konstruktivnih odnosa dviju zemalja".

Obama je istaknuo "važnost podizanja razine i učestalosti vojnog dijaloga SAD i Kine, kako bi se izbjegli budući incidenti", poput onoga s Impeccableom, kako je priopćila Bijela kuća.