Nezakonit ulazak
0

Američki ratni brod prošao pored spornog otoka u Južnom kineskom moru

FENA
Razarač američke ratne mornarice prošao je pored malog otoka u Južnom kineskom moru koji prisvajaju čak tri azijske države, u okviru operacije utvrđivanja prava na prolaz, kazao je u nedjelju jedan američki zvaničnik.

Vlada Kine, koja uz Tajvan i Vijetnam prisvaja otok Triton, optužila je Sjedinjene Države za nezakonit ulazak u njene teritorijalne vode kada se američki brod Stethem približio na 12 nautičkih milja (oko 22 kilometra) od otoka, javlja AP.

Iz američke Pacifičke flote nisu komentirali saopćenje Kine niti su dali ikakve detalje o operacijama ovog broda.

Američki vojni zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je brod Stethem u nedjelju provodio rutinsku vježbu provođenja "prava neškodljivog prolaza".

Takve vježbe se provode kako bi se utvrdio argument da države ne mogu tražiti prethodno obavještenje prije nego što neko plovilo uđe u njihove teritorijalne vode, što mu je dopušteno po međunarodnom sporazumu.

U pisanom saopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je rekao da se ovaj čin SAD-a smatra "ozbiljnom političkom i vojnom provokacijom, te da takve aktivnosti "narušavaju kineski suverenitet i ugrožavaju kinesku sigurnost".

"Kineska strana će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi zaštitila nacionalni suverenitet i sigurnost", navodi se u saopćenju.