Izrael
0

"Američki radar mogao bi otkriti vojne tajne"

FENA
Izrael je zabrinut zbog instaliranja američkoga radarskog sistema za blagovremeno upozoravanje na jugu te zemlje, jer bi on mogao otkriti vojne tajne, prenose izraelski mediji pisanje magazina Time, koji se poziva na izjave izraelskih dužnosnika. Isti izvori upoređuju radar s parom zlatnih lisica oko ruku Izraela, iako će on pojačati zaštitu od mogućeg napada Irana.

Radar će omogućiti SAD-u da pomno prati sve što se kreće na izraelskom nebu, "čak i pčelu", kazao je jedan izraelski dužnosnik visokog ranga koji je insistirao na anonimnosti.

"Čak i ako muž i žena imaju neke stvari koje bi željeli sakriti jedno od drugoga, mi sada stojimo goli pred Amerikom", kazao je isti dužnosnik.

Razmještanje radarskog sistema bilo je stroga tajna sve do prošle sedmice kada je objelodanjeno u magazinu Defense News.

Na osnovu trenutnog plana radar će nadzirati američki vojnici koji će biti povezani s izraelskim zrakoplovnim snagama u vojnoj bazi Palmahim.

Izraelski list Jerusalem Post objavio je u nedjelju kako je odbijen zahtjev izraelske vojske da se dozvoli izraelskim vojnicima kontrola radara.

Izraelski dužnosnici su u međuvremenu izrazili zabrinutost da bi radar mogao naljutiti i Moskvu, jer će omogućiti da SAD nadgleda avione nad južnom Rusijom, što bi moglo navesti tu zemlju da snabdije Iran i Siriju svojim protuavionskim raketama tipa S-300, piše dalje Time.

Američki magazin piše da su oficiri izraelskih zrakoplovnih snaga izrazili zabrinutost da izraelski ministar odbrane Ehud Barak nije procijenio mogući uticaj radara na operacije izraelske vojske prije nego što ga je odobrio.

Valovi radara mogli bi uticati na preciznost nove protutenkovske rakete koja se također testira na jugu u pustinji Negev.

"Bushova administracija je raspoložena dati nam sve dok ne napadamo Iran. Dakle, zašto smo uzeli taj radar?" - upitao je jedan visoki izraelski dužnosnik.

Uz sistem koji je dovezlo 12 transportnih aviona došao je i tim od 120 ljudi. Radar je sada privremeno u zrakoplovnoj bazi Nevatim u Negevu, a za nekoliko mjeseci će biti premješten na stalnu lokaciju.

Radar će moći registrirati balastičku raketu ubrzo nakon ispaljivanja i procijeniti vrijeme i lokaciju njenog pada. Time će se smanjiti vrijeme odgovora izraelskog proturaketnog sistema Errow (Strijela), koji trenutno radi s manje usavršenim radarom.

Veza radara i tog sistema će omogućiti da se odbrambeni projektil ispali i povećavaju se šanse da se presretnu rakete što dolaze, uključujući i balističke tipa Shahab 3 na pola 11-minutnog leta iz Irana.

Izraelska štampa je i sama komentirala da se razmještanjem radara prije svega sprečava Izrael da poduzima jednostrane akcije protiv Irana, čemu se SAD protivi.

S druge strane, prenosi Tanjug, jača se izraelska odbrana protiv raketa, u slučaju da Izrael ili SAD ipak napadnu iranska nuklearna postrojenja, za koja tvrde da služe za razvoj atomske bombe.