Svijet
0

Američki pregovarač optimist u pogledu sjevernokorejskog nuklearnog programa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki pregovarač zadužen za sjevernokorejski nuklearni program izrazio je svoj "optimizam" vezano za proces razbijanja nuklearnih instalacija u Pjongjangu, u četvrtak u Tokiju, nekoliko dana pred posjetu američke državne tajnice Condoleezze Rice regionu.

Christopher Hill, zamjenik američke državne tajnice za azijske poslove, završava u Japanu mini turneju, tokom koje je posjetio Južnu Koreju i Kinu, gdje je sa sjevernokorejskim kolegom u Pekingu pripremio posjetu Condoleezze Rice.

U skladu sa sporazumom šestorke - SAD, obje Koreje, Kina, Japan i Rusija, Pjongjang je trebao do 31. decembra 2007. deaktivirati sve glavne nuklearne instalacije i sve svoje programu u razmjenu za energetsku pomoć.

Međutim, taj proces kasni već nekoliko sedmica pa SAD optužuju komunistički režim da nastavlja u tajnosti obogaćivati uran.

"Obavljeni posao nam daje dodatnu energiju i izvjestan optimizam da pregovori ostanu i dalje na stolu", rekao je Hill novinarima, "pod uvjetom da svi zajedno pokušamo zaključiti taj posao".

Turneja Riceove počinje 23. februara u Južnoj Koreji, gdje će prisustvovai ceremoniji postavljenja novog južnokorejskog predsjednika Leeja Myung-Baka, prije odlaska u Kinu, zatim u Japan.

Glavna tema diplomatskih razgovora bit će razbijanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.