Udarac Kini iz SAD-a
2

Američki predstavnički dom osudio Kinu zbog progona Ujgura

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki predstavnički dom je većinom glasova podržao prijedlog zakona koji nalaže administraciji predsjednika Donalda Trumpa da pooštri odgovor na kineski progon Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang.

Ujgurski zakonodavni akt iz 2019. godine pooštrena je verzija prijedloga zakona iz septembra koji je razbjesnio Peking, a koji nalaže predsjedniku da primijeni sankcije protiv kineskih zvaničnika čak i u slučaju trgovinskog sporazuma s Kinom.

Trump je prošle sedmice stavio potpis na akt podrške protuvladinim protestima u Hong Kongu uprkos ljutitoj reakciji Kine.

Ujgurski zakonodavni akt nalaže predsjedniku da osudi zlostavljanje muslimana i zahtijeva zatvaranje koncentracionih logora u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Također, nalaže primjenu sankcija protiv visokih kineskih zvaničnika koji su za to odgovorni, navodeći imena poput Chena Quangua, sekretara Komunističke partije, koji je kao član Politbiroa u samom vrhu kineske vlade.

Sada je na Senatu, koji kontroliraju Republikanci, da podrži inicijativu prije nego što se proslijedi predsjedniku koji može podržati ili staviti veto na ovaj prijedlog zakona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da prijedlog zakona arogantno diskreditira napore Kine na borbi protiv terorizma te da se ozbiljno upliće u unutarnje poslove Kine.

Kina poriče bilo kakvo loše ophođenje prema Ujgurima te tvrdi da u kampovima sprovodi treninge.