|

Američki predsjednik tvrdi: Učinit ću sve da zatvorimo Guantanamo

Američki predsjednik tvrdi: Učinit ću sve da zatvorimo Guantanamo
5
Klix.ba
21.12.2014. u 17:22
25
komentara
5

dijeljenja
Američki predsjednik tvrdi: Učinit ću sve da zatvorimo Guantanamo Barack Obama (Foto: EPA)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama odlučan je da provede plan zatvaranja zatvora Guantanamo Bay u toku posljednje dvije godine svog mandata.
Ovime bi ispunio najveće obećanje koje je dao u toku predizborne kampanje.

"Učinit ću sve što mogu da ga zatvorimo", poručio je u intervjuu za CNN. "To je nešto što nastavlja inspirisati džihadiste i ekstremiste širom svijeta, ta činjenica da su ovi ljudi zatvoreni. Takvo nešto kosi se sa našim vrijednostima".

Obamin mandat u Ovalnom uredu ulazi u "četvrtu četvrtinu", a obećanje da će Guantanamo na Kubi biti zatvoren dao je još 2008. godine. U međuvremenu ga je u provođenju ovoga plana spriječio Kongres, iako su proteklih mjeseci mnogi zatvorenici premješteni u druge zemlje. Američki predsjednik je najavio da će se ta premještanja nastaviti.

Najveći izazov, dodao je, su "pojedini veoma teški slučajevi" u kojima se zna da su osobe učinile nešto loše i da su još uvijek opasni. Ipak, od planova zatvaranja neće odustati, najavio je.

"Mislim da nema smisla da trošimo milione dolara po osobi kad postoji način za rješavanje ovog problema koji je u skladu sa našim vrijednostima", istakao je Obama.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...