Svijet
0

Američki predsjednik podržava ulazak Ukrajine u NATO

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush pružio je u utorak podršku stupanju Ukrajine u Sjevernoatlantski savez ističući da će Washington pružiti i Ukrajini i Gruziji svaku pomoć za ulazak u NATO.

"Podržavamo i pomagat ćemo Ukrajini pri stupanju u NATO" kako bismo zajamčili sigurnost u regiji, rekao je Bush nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom u Kijevu.

"Vi ste naš pouzdan prijatelj i partner", rekao je američki predsjednik dodajući istovremeno da su u interesu i Ukrajine, i Gruzije, i NATO-a dobri odnosi s Rusijom i da ne vidi osnove za ruske primjedbe.

"NATO je organizacija koja pomaže cvjetanju demokratije - imati demokratskog susjeda je veoma dobro", rekao je Bush i dodao kako je neophodno polaziti od toga da je NATO instrument "zadržavanja opasnosti koja dolazi s Bliskog istoka".

Ponavljajući da američke rakete iz sistema proturaketne odbrane koji SAD namjerava postaviti u Evropi, uz protivljenje Moskve, neće biti usmjerene protiv Rusije, Bush je rekao da ne postoji veza između procesa pridruživanja Ukrajine i Gruzije NATO-u i američkoga proturaketnog štita.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Juščenko je rekao da politika koju vodi Kijev nije usmjerena ni protiv koga, već da se Ukrajina brine o vlastitim nacionalnim interesima.

Juščenko je rekao da historija pokazuje kako je "Ukrajina gubila nezavisnost jer nije imala nikakve vanjske garancije svoga suvereniteta".

Izražavajući uvjerenje da će na samitu Alijanse u Bukureštu, koji počinje u srijedu, Ukrajina dobiti pozitivan signal i priključiti se Akcijskom planu za učlanjenje u NATO, ukrajinski predsjednik je rekao da on "ne vidi drugi kurs".

Pritom je rekao da zemlje koje nisu članice NATO-a ne mogu imati pravo veta na stupanje novih članica u taj savez.

Generalni sekretar Alijanse Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u intervjuu ruskoj agenciji Interfax da će NATO samostalno donositi odluke o legalnim zahtjevima Gruzije i Ukrajine za članstvo, ali da je spreman za razmatranje zabrinutosti Rusije, prenijele su agencije.

Ne želeći odgovoriti kakvu će odluku NATO - čijih se osam članica protivi pristupanju Gruzije i Ukrajine Akcijskom planu, donijeti na samitu u Bukurešu, Scheffer je dodao da je tok širenja i "politika otvorenih vrata" projekt koji se nastavlja.

Tokom prve posjete Busha Ukrajini u utorak je potpisana je "mapa puta" kojom je određena perspektiva bilateralne saradnje i strateški prioriteti razvoja odnosa između dvije države u oblasti politike, sigurnosti i ekonomske saradnje.

Suprotno najavama o "vrućem" dočeku Georgea W. Busha, u Kijevu se u utorak na demonstracijama protiv njegove posjete okupilo nekoliko desetaka pristalica Komunističke partije, uglavnom starijih ljudi, koji su nosili partijske zastave i plakate s natpisom "NATO - gori od Gestapoa".

Demonstrante su pratili pripadnici pojačanog odreda specijalaca, a kijevski sud u ponedjeljak je zabranio toj partiji i Progresivnoj socijalističkoj partiji Ukrajine da ispred zgrade predsjedništva i američke ambasade orgraniziraju akciju protiv NATO-a, zbog čega su se oni uputili ka centralnom Trgu nezavisnosti kako bi nastavili protest.

Bush će se tokom dana, kako je najavljeno, susresti i s premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko i predsjednikom najveće opozicijske stranke Viktorom Janukovičem.

Janukovičeva Partija regija u utorak je u skupštini izdala saopćenje u kome se ističe da Ukrajina nije spremna za pristupanje Akcijskom planu, koji je prvi korak ka učlanjenju u NATO.

"Ukrajina stoji pred prijetnjom odluke čije posljedice mogu imati isključivo negativan uticaj na sudbinu sadašnje i budućih generacija ukrajinskog naroda", ističe se u saopćenju i dodaje da bi pozitivna odluka u Bukureštu mogla izazvati "proteste miliona" čija se volja ignorira, što bi izazvalo političku krizu, kao i da bi bio izmijenjen karakter rusko-ukrajinskih prijateljskih odnosa.

"Evropska unija treba se pripremiti za pojavu još jednoga potencijalnog regionalnog sukoba na ukrajinsko-ruskoj granici", a priključenje NATO-u označilo bi "početak novoga hladnog rata između Istoka i Zapada", upozorili su Janukovičevi "regionalisti".