Svijet
0

Američki predsjednik danas u Kijevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush stigao je u Ukrajinu, prvu zemlju na njegovoj turneji po Evropi, tokom koje će posjetiti i Rumuniju, Hrvatsku i Rusiju.

Američki predsjednik dolazi prvi put u Ukrajinu u trenutku kada ona poduzima prve korake ka mogućem članstvu u NATO savezu. Ukrajinski napori da uđe u Sjevernoatlantski savez kontroverzni su. Protivi im se Moskva koja tvrdi da bi članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO-u predstavljalo prijetnju evropskoj sigurnosti.

Predsjednik Bush smatra da to nije tačno. On kaže da NATO savez može pomoći mladim demokracijama da učvrste svoja teško stečena postignuća. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je za Glas Amerike da Ukrajina i Gruzija ne žele trenutno, odmah sada, postati članice NATO saveza, već žele inicirati proces koji ih priprema za članstvo.

Postupak pripreme za članstvo, kaže Stephen Hadley, može trajati godinama. 'Iskustvo iz Centralne i Istočne Evrope pokazalo je da postupak pripreme za članstvo u NATO savezu predstavlja koristan okvir koji potiče zemlje kandidate da donose ispravne odluke, koje su potrebne da bi se provele reforme i učvrstila demokracija', rekao je Stephen Hadley.

Međutim, nekoliko članica NATO saveza izrazilo je zabrinutost da Ukrajina i Gruzija možda nisu spremne niti da počnu postupak pripreme za članstvo. Usto, u Ukrajini je javnost vrlo podijeljena oko NATO saveza, iako vlada želi da zemlja postane članica.

Dok je predsjednik Bush putovao u Kijev, u njemu su održani protesti protiv NATO saveza. Na jednom se trgu okupila skupina demonstranata s parolama prilično vulgarnog sadržaja protiv NATO saveza i američkog predsjednika.

Predsjednika očekuje topliji doček na susretu s ukrajinskim čelnicima predsjednikom i premijerom te zemlje Viktorom Juščenkom i Julijom Timošenko.

Najavljeno je da će Bush i Juščenko prvo održati sastanak "oči u oči" a da će potom biti održani razgovori u proširenom sastavu.

Američki predsjednik susrest će se i s bivšim premijerom a sada liderom opozicije Viktorom Janukovičem, kao i s predsjednikom Vrhovne rade (skupštine) Arsenijem Jacenjukom.

Bush će posjetiti i Katedralu Svete Sofije te jednu školu u kojoj će prisustvovati prezentaciji učeničkog projekta koji objašnjava kako spriječiti zarazu AIDS-om.

U okviru posjete bit će potpisana tri bilateralna dokumenta o unapređenju saradnje.

Jednim sporazumom bit će određeni prioriteti bilateralne saradnje u narednom periodu, bit će potpisan sporazum o saradnji u oblasti istraživanja i korištenja kosmičkog prostranstva i sporazum o trgovinsko-investicionoj saradnji.

Kao teme za razgovore sa ukrajinskim funkcionerima najavljeni su planovi za stvaranje zone slobodne trgovine između dvije zemlje i perspektive učlanjenja Ukrajine u NATO.

Planirano je obraćanje Busha i Juščenka novinarima, na kojoj se, prema procjeni analitičara, očekuje iskazivanje američke podrške težnji Ukrajine da se na samitu NATO u Bukureštu, od 2. do 4. aprila, priključi Akcionom planu za učlanjenje u Alijansu.

U pratnji Busha je i američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je doputovala nekoliko sati ranije.

U Kijevu su uoči dolaska američkog predsjednika uvedene sigurnosne mjere bez presedana, pa je angažirano oko 5.000 ukrajinskih policajaca za zaštitu američke delegacije, građanima je preporučeno da ne izlaze bez potrebe na terase i krovove.

Prema izvještajima ruskih medija, zajedno s Bushom u Kijev su došli i američki snajperisti, koji imaju dozvolu da pucaju ukoliko na balkonima ili krovovima vide sumnjive ljude sa predmetima sličnim oružju.

Lider Komunističke partije Pjotr Simonenko najavio je "vrlo vruć doček" Bushu, ne želeći da otkriva detalje planiranih akcija koje će biti provedene tokom njegovog boravka, a ljevičarske partije i nekoliko društvenih organizacija održalo je u ponedjeljak anti-NATO i antiameričke demonstracije u centru glavnog grada Ukrajine.