Svijet
0

Američki predsjednik bio upozoren na jačinu uragana Katrina

FENA
Federalna agencija za upravljanje krizama (FEMA) upozorila je američkog predsjednika Georga W. Busha na jačinu uragana Katrina prije nego što je on pogodio New Orleans, prikazali se ekskluzivni odlomci videosnimaka koje je objavila američka novinska agencija AP.

Direktor FEMA-e u to vrijeme Michael Brown, koji se prikazuje u tim snimcima, na brifingu na videokonferenciji s predsjednikom Bushom i sekretarom za unutarnju sigurnost Michaelom Chertoffom, 28. augusta, uoči drame, kaže da će uragan biti "ogroman".

"To je strašan i ogroman uragan", rekao je Brown na tom brifingu.

On je bio zabrinut za Superdome, stadion u New Orleansu gdje su se sklonili građani koji nisu mogli pobjeći iz grada. Superdom je oko 3,6 metara ispod nivoa mora. Ne znam da li je krov projektovan tako da izdrži uragan kategorije 5", rekao je on.

U videosnimcima, predsjednik Bush sjedi za stolom u jednoj maloj sobi bez prozora na svom ranču u Crawfordu i učestvuje na brigfingu putem videolinka.

Njegova reakcija, kao i reakcije ostalih zvaničnika američke vlade, a za koje se smatra da nisu pravovremeno počeli raditi na sprečavanju ili barem ublažavanju posljedica razornog uragana, zabilježena na videosnimci.

On nije postavio nijedno pitanje tokom brifinga, samo je rekao "Mi smo potpuno spremni." "Rasporedit ćemo sve naše resurse i neophodna sredstva koja imamo na raspolaganju nakon uragana", dodao je on.

Uragan je opustošio nekoliko primorskih gradova Mississipija i tri četvrtine New Orleansa, poplavljenog pod vodom od nekoliko metara, nakon pucanja nasipa. Više od 1.200 osoba je izgubilo živote tokom ovog uragana.

Brown, koji je za američku javnost postao osoba odgovorna za nepripremljenost i sporu reakciju vlasti tokom i nakon uragana, u februaru ove godine, svjedočeći pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost, okrivio je Ministarstvo domovinske sigurnosti za sporu reakciju na uragan Katrina tvrdeći da je on samo "žrtveni jarac".

AP je objavio u srijedu povjerljivi vladin videosnimak te ga učinio dostupnim javnosti, nudeći Amerikancima da, nakon nekoliko mjeseci upiranja prstom jednih u druge, dobiju vlastiti uvid u vladine pripreme te njihovu reakciju na upozorenja o razornoj moći nadolazećeg uragana.