Napad bespilotne letjelice
0

Američki "Predator" pucao na Gadafijev konvoj

FENA
Američka bespilotna letjelica Predator, zajedno s francuskim lovcem, pucala je na konvoj koji je prevozio pukovnika Moamera Gadafija u trenucima prije njegove smrti, izjavio je u četvrtak dužnosnik američkog ministarstva obrane za TV mrežu Fox News.

Dužnosnik je rekao da su Predator i francuski borbeni zrakoplov pucali na "veliki konvoj" koji je napuštao Gadafijev rodni grad Sirt.

Francuski vojni dužnosnik ranije je izjavio da je u konvoju bilo oko 80 vozila, te da zračni udar nije uništio konvoj ali su poslije njega borci na terenu presreli vozilo u kojem je bio Gadafi.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da smrću Gadafija završava "dugo i bolno poglavlje" za libijski narod.

"To obilježava završetak dugog i bolnog poglavlja za libijski narod koji sada ima priliku odrediti svoju vlastitu sudbinu u novoj i demokratskoj Libiji", istakao je Obama.

U posebnoj izjavi, danoj u ružićnjaku Bijele kuće, Obama je naglasio da su Libijci "pobijedili u svojoj revoluciji". "Danas definitivno možemo reći da je Gadafijevu režimu došao kraj", rekao je.

Gadafi je umro od rana zadobijenih tokom njegova zarobljavanja u blizini Sirta, prema glasnogovorniku libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC).