Svijet
0

Američki potpredsjednik Cheney otputovao iz Hrvatske

FENA
Američki potpredsjednik Dick Cheney u nedjelju je otputovao s dubrovačkog aerodroma Ćilipi za Washington, nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj tokom kojeg se u Dubrovniku sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te sudjelovao na sastanku Američko-Jadranske povelje s premijerima Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Boeing 757 "Air Force Two" poletio je s dubrovačkog aerodroma iza 14 sati, a visokog gosta iz SAD ispratili su hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrazovanja Dragan Primorac te veleposlanik RH u SAD Neven Jurica i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank.

Na današnjem sastanku s premijerima Sanaderom, Sali Berishom i Vladom Bučkovskim, održanom u hotelu Excelsior, Cheney je izrazio podršku SAD aspiracijama Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvo u NATO-u i odao priznanje njihovom sadašnjem vojnom angažmanu u Afganistanu i Iraku, uz snage NATO-a i SAD-a.

Izrazio je uvjerenje američke administracije kako je "primanje novih članica vrlo značajno za NATO, kao i za EU ... jer pomaže pomlađivanju tih organizacija i prihvaćenju temeljnih vrijednosti slobode i demokracije, kao važnog dijela kolektivne sigurnosti".

Posjet Dubrovniku i subotnje sastanke s premijerom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem, Cheney je ocijenio "vrlo značajnim za razvoj odnosa SAD-a s Hrvatskom".

Također je kazao kako SAD pružaju snažnu podršku da Hrvatska postane punopravna članica euroatlantske zajednice, odnosno NATO-a i EU, te naglasio da Washington "duboko cijeni" sadašnji angažman Hrvatske kao partnera u koaliciji u Afganistanu.

Predsjednik Mesić i Sanader kazali su novinarima da u razgovorima s Cheneyem nije bilo riječi o čl. 98, odnosno sporazumu o neizručivanju američkih vojnika ICC-u, a premijer je izrazio spremnost Hrvatske da se o tome i dalje pregovara.