Svijet
0

Američki pokušaj vraćanja izgubljenog povjerenja

Sarajevo-x.com
Mnogi Amerikanci se nakon odluke da se krene u rat protiv Iraka pitaju da li su SAD zauvijek izgubile povjerenje te da li su nepopravljivo razočarale svoje vjerne obožavaoce? Studija istraživačkog centra Pew pokazala je prevagu negativnog mišljenja o Americi pogotovo u zemljama Evrope.

Analitičari vjeruju da ukoliko se SAD vrate svojim izvornim idealima i konačno uspavaju uvjerenje o "američkom eksploatizmu“, nekadašnje povjerenje i divljenje može biti vraćeno.

Bivši urednik njemačkog magazina "Die Zeit“ Theo Sommer smatra da se iza svakog čovjeka koji mrzi Ameriku krije nekadašnji obožavatelj ove zemlje. Istraživanje koje je sproveo centar Pew pokazuju da najviše negativnih mišljenja o SAD-u ima u evropskim zemljama iako je to kontinent koji dijeli mnoge sličnosti sa Amerikom kad su u pitanju demokratija, ljudska prava i slobode, tolerancija i pravda.

Autor knjige "The Looming Tower“, Lawrence Wright smatra da mržnja muslimana prema SAD-u ima slične korijene koji su ustvari samo posljedica razočarenja. Wright smatra da je teško oporaviti one koji se osjećaju izdanima i razočaranima od strane američke administracije te da je potrebno mnogo više od prividne promjene vanjske pa i unutarnje politike. Zadobijanje povjerenja i poštovanja nekadašnjih "ljubitelja“ SAD traži i svojevrstan preokret u samom američkom društvu.

Tako da će sljedeći najmoćniji čovjek/žena svijeta – američki predsjednik ili predsjednica morati ispuniti svoja predizborna obećanja i učiniti mnogo više od toga.

Kolumnistica magazina Foreign Policy, Anne-Marie Slaughter smatra da je neophodno učiniti pet osnovnih koraka kako bi se vratilo izgubljeno povjerenje i divljenje drugih ljudi prema SAD-u.

1. Zatvoriti Guantanamo i uspostaviti saradnju sa drugim državama za suptilniju i efikasniju borbu protiv terorizma.

2. Načiniti konkretne korake za spašavanje planete Zemlje.

3. Postići obostrano zadovoljavajući sporazum sa drugim državama koje imaju nuklearno naoružanje.

4. U Vijeću sigurnosti napraviti mjesta za Indiju i Brazil, dvije afričke zemlje i jednu državu u kojoj je većina islamskog stanovništva.

5. Uspostaviti mir između Palestine i Izraela ili barem iscrpiti sve mogućnosti kako bi do toga i došlo.

Kada bi se poduzele ove mjere, Anne-Marie Slaughter smatra da bi značajan dio bijesa koji postoji u drugim zemljama, a usmjeren je ka Americi nestao.