Sve objavio na Linkedinu
96

Američki oficir više nije želio da šuti: Objavio je pismo i podnio ostavku zbog dešavanja u Gazi

V. K.
Američki vojni oficir koji je svoj profesionalni angažman imao i Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (DIA) podnio je ostavku zbog dešavanja u Gazi.

Major Harrison Mann ostavku je obrazložio na društvenoj mreži Linkedin gdje je objavio pismo u kojem ističe kako smatra da je omogućio i osnažio ubijanje palestinskih civila te da se zbog toga kaje.

"Politika koja je pružila podršku vladi Izraela omogućila je i osnažila ubijanje i izgladnjivanje desetina hiljada nevinih Palestinaca. Ova bezuslovna podrška također podstiče nepromišljenu eskalaciju koja rizikuje širi rat", naveo

Naglasio je kako je nemoguće ignorisati slike koje dolaze iz Gaze te paralelno raditi svoj posao.

"Moj posao ovdje doprinio je i podršci Izraelu. Posljednjih mjeseci suočeni smo s užasnim i srceparajućim slikama iz Gaze i bilo mi je nemoguće ignorisati povezanost tih slika i mojih dužnosti ovdje. Zbog toga imam osjećaj srama i krivice", naveo je.

Također, Mann je u pismu objasnio kako je bio svjestan da je i svojim radom unaprijedio politiku Amerike prema Izraelu.

"Želim da razjasnim da sam kao potomak evropskih Jevreja odgajan u posebno nemilosrdnom moralnom okruženju kada je u pitanju snošenje odgovornost za etničko čišćenje", stoji u pismu.

Prema pisanju New York Timesa, ostaje nejasno da li su još neki vojni oficiri SAD-a podnijeli ostavke u znak protesta protiv američke vanjske politike, konkretno u kontekstu odnosa Izraela i Palestine.

"Ipak, ostakva aktivnog oficira u znak protesta protiv američke vanjske politike je neuobičajena", navodi list.