Teška situacija na frontu
3

Američki obavještajci: Ukrajina neće uspjeti u toku kontraofanzive

I. M.
Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Ukrajinske oružane snage neće moći doći do Melitopolja i presjeći ruski "kopneni most prema Krimu" tokom trenutne kontraofanzive, navode američki obavještajci.

Izvori upoznati sa povjerljivim izvještajem rekli su za Washington Post da je mračna procjena obavještajne zajednice zasnovana na čvrstoj odbrani ruske vojske.

U prvoj sedmici borbi, Oružane snage Ukrajine pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi koju je obezbijedio Zapad. Saveznici Kijeva, koji su obučavali ukrajinsku vojsku, očekivali su takve gubitke, ali su očekivali da će oni biti cijena za probijanje glavne linije odbrane Rusije, ističu izvori.

Međutim, u više od dva mjeseca ofanzive, ukrajinske trupe nisu uspjele proći prvu liniju odbrane, rekao je Rob Lee, vojni analitičar Instituta za vanjsku politiku. Istovremeno, Kijev je već aktivirao dodatne rezerve: prebacio je 82. desantnu jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine, koja broji dvije hiljade ljudi, opremljena britanskim tenkovima Challenger, kao i borbenim vozilima pješadije Marder i Stryker, u Regija Rabotino na jugu regije Zaporožje.

Glavna meta kontraofanzive ostaje Melitopolj, grad u Zaporožskoj oblasti, koji je od odlučujućeg značaja jer se smatra kapijom za Krim, napominje Washington Post. Melitopolj se nalazi na raskrsnici dva važna autoputa i željezničke pruge koji Rusiji omogućavaju prebacivanje vojnog osoblja i opreme sa poluostrva na druge okupirane teritorije na jugu Ukrajine.

Put do Melitopolja je izuzetno težak, pa će biti izazovno povratiti bliske gradove kao što je Tokmok, kaže Rob Lee.

"Rusija tamo ima tri glavne odbrambene linije, a iza njih su gradovi-tvrđave", objasnio je vojni analitičar.

Prognoza američkih obavještajnih službi izazvala je kontroverzu u Kongresu, piše Washington Post. Dio republikanaca usprotivio se novom paketu vojne pomoći Ukrajini, jer uspjeh Oružanih snaga Ukrajine nije zagarantovan. Međutim, drugi dio republikanaca kritizira administraciju predsjednika Joea Bidena zbog činjenice da Bijela kuća nije ranije poslala vojnu pomoć i da Kijevu još uvijek nije obezbijedila borbene avione F-16, kao ni rakete dugog dometa ATACMS.

U međuvremenu su se pojavili prvi znaci da ruska odbrana počinje pucati po šavovima. U srijedu, 16. augusta, zamjenica ministra odbrane Ukrajine Anna Malyar rekla je da su Oružane snage Ukrajine nakon žestokih borbi proteklih dana uspjele povratiti Urožajnoje, gdje se nalazilo jedno od utvrđenih područja ruske vojske.

Istovremeno, rezerve ruske vojske možda su na izmaku, napominju analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW). Prema vojnim stručnjacima, o tome svjedoči i činjenica da generali moraju premještati snage duž linije fronta umjesto da povlače rezervne jedinice sa začelja. To znači da je ukrajinska ofanziva dovela do "značajne degradacije" ruske odbrane i iscrpljivanja snaga na "kritičnom sektoru fronta", zaključili su stručnjaci ISW-a.